Луксембург пет пати во историјата го освоил првото место на Евровизија, но на ова натпреварување не учествувале од 1994 година.

Како што секоја година пишуваат нивните медиуми, главната причина е од финансиска природа, бидејќи РТЛ како една „мала ТВ станица не може да си дозволи учество на Евровизија“. Конкретно, додаваат тие, доколку победат на овој музички натпревар, а потоа мораат да бидат домаќини, односно да ја организираат Евровизија, не би можеле да си го дозволат ниту тоа.

Луксембург за прв пат учествуваше на Евровизија во далечната 1956 година и беше една од земјите основачи на ова натпреварување, заедно со Белгија, Холандија, Германија и Франција.

Тие учествувале вкупно 37 пати, а до 1993 година ја прескокнале само 1959 година.

Тие победија пет пати во 1961, 1965, 1972, 1973 и 1983 година.

Пред неколку години, претставниците на луксембуршката телевизија потсетија дека при нивното последно учество победникот на натпреварот го одлучуваше исклучиво жирито со нивните гласови.

„Со новиот систем на гласање, тешко дека Луксембург ќе блесне толку многу. „Малите земји сега се повеќе во неволја“, соопшти RTL, додавајќи дека не се сигурни дека Луксембург може да го избере идеалниот кандидат за Евровизија.