Ова е неверојатен момент кога златен орел ги втурнува своите канџи во вратот на планинска коза пред да го подигне во воздух животното и да го фрли во смрт на италијанските Алпи.

И покрај тоа што дивата коза тежи пет пати повеќе од златниот орел, извонредната снимка покажува како предаторот одозгора се справува со потешкото животно. Предаторот потоа успева да ја повлече козата во воздухот пред да ја отпушти во смрт.

„Бруталното“ убиство на планинската коза, феномен кој досега не бил снимен според Би-Би-Си, ќе се појави во неделната епизода од серијата „Замрзната планета II“ на Сер Дејвид Атенборо.

Епизодата, наречена „Замрзнати врвови“, прикажува снимка од пар златни орли кои земаат дива коза од карпите во италијанските карпи и го испуштаат пленот во смрт пред да ги изедат неговите останки.

Двата орли потоа биле видени како се гостат со трупот на планинската коза. Продуцентот на Би-Би-Си Алекс Ланчестер изјави дека тимот на „Замрзната планета“ не може да поверува на она што го виделе.

„Никогаш не е снимено ова порано. Знаевме дека тие одат по малите диви кози на пролет – но не и по возрасните. Овие кози тежат пет пати поголема од тежината на орелот. Тие се огромни и начинот на кој орлите ги убиваат е така што ги земаат и ги фрлаат од карпата. Тоа е многу брутално. Тие ловат во парови“.