Можеби му беа потребни најмалку седум децении за Чарлс да стане крал на Обединетото Кралство, но мораше да чека само неколку часа за да стане… вирален.

Тоа беше прилично „несреќен“ момент од церемонијата, кога неколку моменти пред потпишувањето на Декларацијата за пристапување – што го означува неговиот официјален пристап на тронот на Британскиот Комонвелт – монархот беше „фатен“ од камерите како набрзина им гестикулираше на помошниците да ја исчистат канцеларијата каде што требаше да седне и да ги потпише документите.

Предметите кои во тоа време го „вознемириле“ биле кутија и прибор со мастило, кои наводно му ги подариле неговите синови, принцовите Вилијам и Хари. На видеото се гледа како кралот Чарлс покажува кон предметите, барајќи од своите помошници веднаш да ги отстранат.