На видеото објавено на Твитер се гледа како Индиец се обидува да бакне обична кобра.

Додека човекот ја држи змијата на усните, таа напаѓа и му ја гризе устата. Човекот потоа ја испушта змијата, а други селани може да се видат како се обидуваат да ја фатат многу отровната змија додека таа бега.

Во натписот на видеото, Сидики пишува дека човекот бил „експерт за рептили“ кој се обидел да ја бакне кобрата откако ја „спасил“.

Кобрите се многу отровни змии кои потекнуваат од Индија, јужна Кина и Југоисточна Азија. Тие се сметаат за една од најсмртоносните змии во светот. Иако нивниот отров не е најмоќниот од сите видови змии, количината која се дава во еден загриз може да биде доволна за да убие 20 луѓе.

„За жал, ваквото идиотско однесување е вообичаено овде. Во Индија има буквално илјадници „спасувачи“ на змии, од кои некои се многу сериозни и прават вредна услуга, отстранувајќи ги змиите од домовите и градините и пуштајќи ги на друго место подалеку од луѓетом, вели Ромулус Витакер, херпетолог со седиште во Индија во банката за крокодили во Мадрас, кој работи на едукација на селаните за каснување од змии.

„Но, другите, како овој човек, се гладни за публицитет и прават нешто лудо како слободно ракување со змија, ја ставаат околу вратот или се обидуваат да ја бакнат. Знаеме за најмалку 25 од нив кои биле смртно каснати во последните неколку години. Змиите се исплашени до смрт од луѓето и касаат во самоодбрана“.

Витакер рече дека змијата на видеото е кобра со очила „која има моќен, главно невротоксичен отров. [Може] да убие човек во рок од неколку часа ако доволно се инјектира при каснувањето“.

Хозе Луис, директор на Индискиот фонд за дивиот свет и основач на Indian Snakes – иницијатива која има за цел да шири образование и свест за избегнување на каснување од змии во земјата – изјави за Newsweek дека човекот сега се бори за живот во болница.

Тој рече дека има зголемување на таквите случаи, бидејќи луѓето „вршат акробации за да го привлечат вниманието на локалните и дигиталните медиуми“.

„Змијата не напаѓа [освен] ако не е испровоцирана. Бакнувањето на кобрата дефинитивно ја преминува границата“, рече Луис.

„Околу 50.000 луѓе годишно умираат од каснување од змија во Индија. Повеќето случаи не се лекуваат во болници бидејќи жртвите се однесени кај традиционалните исцелители на лекување. Соодветните методи на превенција и ефективни третмани можат да ја намалат смртноста. Исто така, треба да ги освестиме луѓето за каснување од змија. Овој човек се бори за живот во болница. Се чини дека тој не е експерт кој би можел да ја разбере змијата и нејзиното однесување“.

Според Светската здравствена организација, секоја година во Индија се случуваат околу пет милиони каснувања од змии.

Тие претставуваат посебен проблем во руралните области, бидејќи луѓето немаат брз пристап до противотров. За каснување од високо отровна змија, како што е кобра, потребна е голема количина на антиотров, кој се дава во болница.

„Реалноста е дека каснување од змии често се случува на оддалечени места каде транспортот до болница може да трае со часови и луѓето имаат силна верба во локалните исцелители кои се во нивното село“, рече Витакер.

„Бидејќи повеќето каснувања од змии не се фатални, локалните исцелители со нивниот широк спектар на „лекови“, вклучително и религиозно пеење, честопати се „успешни“ во лекувањето на каснувањата. Трагичната иронија е што доцното пристигнување во болница може да значи смрт на пациентот и со тоа болниците да добијат негативен публицитет“.