Јавното обвинителство во Белград потврди дека Матеј Периш дефинитивно се удавил во ноќта меѓу 30 и 31 декември 2021 година, при што деталната анализа открила и други детали.

Токсиколошките анализи покажаа присуство на амфетамин во крвта и органите со присуство на етил алкохол, а во косата е идентификуван кокаин.

Анализата ја потврдиле три лица, односно доктори специјалисти по судска медицина.

Вишото јавно обвинителство во Белград утврди дека нема основано сомнение дека смртта на Матеј Периш е последица на кривично дело, имајќи ги предвид сите околности од неговото исчезнување ноќта на 30/31, пренесува Нова.рс.

Околностите што му претходеа на исчезнувањето на Матеј Периш, изјавите на лицата кои биле во негово друштво пред неговото исчезнување, со проверки и обдукциски наоди не укажуваат дека неговата смрт е поврзана со каква било форма на насилство.

Имено, обдукцијата која по наредба на Вишото јавно обвинителство ја изврши Институтот за судска медицина во Белград, утврди дека на телото на Матеј Периш нема повреди на коските на главата, вратот, трупот или екстремитетите.

Истовремено, резултатите од токсиколошките анализи покажаа присуство на токсични концентрации на амфетамини во крвта и органите, во присуство на етил алкохол. Исто така, кокаин и трага бензоилекгонин беа идентификувани во примерокот на косата.

Вештачењето на комисијата го извршија тројца вештаци, специјалисти по судска медицина.

Телото било пронајдено четири и пол месеци по исчезнувањето. Тој исчезна ноќта меѓу 30 и 31 декември. Истрчал од клубот Готик, трчал низ белградските улици, се обидел да запре такси, а потоа, како што може да се види на снимката од надзорната камера на ресторанот Саванова, се спушта по скалите кон Сава. Но, не се гледа дека влегол во вода.

После тоа почна голема потрага, а српската полиција со недели вршеше увид во Сава и Дунав. Истрагата беше проследена со бројни шпекулации, но и теории на заговор.