Има асиметрични нагорни двигатели за цените на нафтата до крајот на годината, според RBC Capital Markets, при што се големи шансите американската сирова нафта WTI за јуни 2023 година да се продава за по 120 долари за барел, што ќе значи околу 120 денари за литар дизел.

Зголемените санкции против Русија со ембаргото на ЕУ за увоз на руска сурова нафта по морски пат ќе ја зголемат цената на нафтата, изјави за БНН Блумберг Мајкл Тран, управен директор на Глобалната енергетска стратегија на RBC Capital Markets.

Нестабилноста и непреченото тргување со фјучерси на сурова нафта се очекува да продолжат, но инвеститорите треба да ја играат долгата игра и да си дадат време да видат како се одвива нивниот став, рече Тран. Стравувањата од рецесија доминираат во расположението на пазарот сега, но инвеститорите треба да гледаат подалеку од непосредната трговија со „парализа“ и да бидат трпеливи за нивниот облог да се материјализира, додаде тој.

Ова лето, нафтениот пазар беше воден од стравови, а не од фундаментални принципи, а обемот на тргување со WTI беше 30-40% помал, што ја влоши нестабилноста на пазарот, изјави Тран за БНН Блумберг. „Нестабилноста нема да исчезне наскоро“, додаде тој.

Коментирајќи го состанокот на ОПЕК + во средата, Тран рече дека RBC Capital Markets очекува алијансата да објави значително намалување од 500.000 барели дневно до 1 милион барели дневно, веројатно на горниот дел од тој опсег.

Во понеделникот, цените на нафтата се зголемија за повеќе од 4% откако се појавија извештаи дека ОПЕК + сака да намали за 1 милион барели дневно, па дури и повеќе. Намалувањето од 1 милион барели дневно или повеќе веројатно ќе има влијание врз цените, иако ОПЕК + ја намалува својата цел за над 2 милиони барели дневно најмалку од јуни.

ОПЕК + ќе продолжи да се обидува да ги поддржи пазарот и цените, изјави Тран за БНН Блумберг. Но, тој истакна дека големото намалување може да биде клучен за пазарот, при што трговците се прашуваат што знае ОПЕК + за вистинската физичка побарувачка што пазарот не ја знае.