Дијабетесот е хронична болест која влијае на тоа како вашето тело ја обработува и користи гликозата од храната што ја јадете. Тоа се случува кога панкреасот не може да произведе доволно инсулин или кога телото не може ефикасно да го користи инсулинот што го произведува.

Различни типови на дијабетес можат да влијаат на телото, вклучувајќи дијабетес тип 1, дијабетес тип 2, преддијабетес и гестациски дијабетес. Сепак, сите тие го делат заедничкиот проблем со премногу гликоза во крвотокот.

Што предизвикува дијабетична невропатија?

Иако постои позната причина за дијабетична невропатија, истражувачите веруваат дека неконтролираното ниво на шеќер во крвта може негативно да влијае и да ги оштети нервите, попречувајќи ја нивната способност да испраќаат сигнали. Исто така, се смета дека високиот шеќер во крвта може да ги оштети и крвните садови, што го отежнува ефективно минување на кислородот и хранливите материи.

Понатаму, постојат одредени фактори кои можат да ве стават на поголем ризик од оваа состојба. Според клиниката Mayo, лошата контрола на шеќерот во крвта, семејната историја на дијабетес, прекумерната тежина и пушењето може да го зголемат ризикот од дијабетична невропатија.

Болка, пецкање и вкочанетост во нозете и стапалата

Дијабетична невропатија е вид на оштетување на нервите што може да се појави кај луѓе со дијабетес. Според Клиниката Маyo, дијабетичната невропатија најчесто ги оштетува нервите на нозете и стапалата, предизвикувајќи симптоми кои вклучуваат болка и вкочанетост во нозете, стапалата и рацете. Понатаму, може да предизвика проблеми со дигестивниот систем, уринарниот систем, крвните садови и срцето. Додека некои луѓе страдаат само со благи симптоми, има и такви чии симптоми можат да бидат доста болни и исцрпувачки.

Рани на стапалата

Во принцип, рана на стапалото се карактеризира со прекин на кожата или длабока рана.

Дијабетичен улкус на стапалото е отворена рана која се јавува кај приближно 15 проценти од пациентите со дијабетес и првенствено се наоѓа на дното на стапалото. Во благи случаи, чиревите на стапалото може да предизвикаат абење на кожата, но во тешки случаи тоа може да доведе до ампутација. Според експертите, клучот е да се намали ризикот од дијабетес уште од рана возраст.

Атлетско стапало

Оштетувањето на нервите од дијабетес, исто така, може да ги зголеми шансите на лицето да развие компликации на стапалото, вклучително и атлетско стапало.

Спортското стапало е габична инфекција која предизвикува чешање, црвенило и пукање. Може да влијае на едната или двете нозе и најверојатно ќе бара лекови за да се убие габата што ја предизвикува инфекцијата.

Габична инфекција на ноктите

Луѓето со дијабетес исто така имаат зголемен ризик од габична инфекција која најчесто ги погодува ноктите на нозете. Ова доведува до безбојни (жолтеникаво-кафеави или непроѕирни), дебели и кршливи нокти. Додека во некои случаи ноктот може да се одвои од прстот, во други случаи ноктот може да се распадне. Габична инфекција на ноктите може да се појави и од повреда.

Гангрена

Бидејќи дијабетесот влијае на крвните садови кои ги снабдуваат прстите на рацете и нозете со крв и кислород, може да доведе до гангрена. Гангрена се јавува кога протокот на крв е прекинат и ткивото умира. Ова дури може да ги зголеми шансите за ампутација, пишува Тајмс оф Индија.