Познатиот Еурокрем, произведен од Свислион-Таково, веќе не се прави по традиционалниот рецепт и лиценца на компанијата Гандола од Италија, на кои се навикнати потрошувачите, туку сега има сосема поинаков состав, пишува порталот „Блиц бизнис“

Од максималните 10 отсто лешници по стариот рецепт, во новиот состав има само 3 отсто, додека путерот од 9 отсто во новиот крем е намален на 4 отсто. Зошто производ со различен квалитет сè уште им се служи на клиентите како традиционален деликатес по иста или дури и повисока цена, е под знак прашалник.

Дејан Гавриловиќ од Здружението на потрошувачи „Ефтекрифа“ вели дека поради тоа што е намалена количината на одредени состојки во Еурокрем, веќе не е истиот производ, туку различен кој само визуелно наликува на оној на кој сме навикнати. Вака тврдат граѓаните кои забележале дека вкусот на овој крем веќе не е ист. Но, кога е сменет рецептот, зошто и што се случило со италијанската лиценца, Гавриловиќ вели дека никогаш не добил одговор од компанијата Swisslion.

– Еурокрем повеќе не се произведува по лиценца на Гандола од Италија, а на амбалажата се гледа дека ова име повеќе не постои. Се гледа и дека сега има помалку лешници, путер и шеќер, па состојките на тој производ се сменија и веќе не е тој Еурокрем на кој сме навикнати со децении, туку сега е некој друг производ кој само визуелно наликува на тоа што се навикнале потрошувачите. Тоа го забележале и граѓани кои се јавуваат и велат дека вкусот веќе не е ист. Факт е дека тие веќе ја немаат италијанската лиценца по која е направен Еурокрем, но не е јасно кога ја загубиле и зошто, вели Гавриловиќ.

За полош квалитет, цената е повисока

Имајќи предвид дека Еурокрем, традиционален деликатес, веќе не се прави по истиот рецепт, туку со многу помалку состојки, што го прави производ со послаб квалитет, се поставува прашањето како неговата цена останала иста или сега е уште повисока.

– Не знаеме дали плаќаме иста цена бидејќи немаме точни информации од кога започнало ова. Граѓаните тврдат дека тоа се случува веќе извесно време, но не знаеме дали е еден месец, неколку месеци или дури години. Како што се менуваат цените во овој период, невозможно е да се спореди дали овој производ е поевтин или уште поскап откако е направен по новиот рецепт – вели Гавриловиќ.

Тој посочува дека иако компанијата формално нема обврска, требало некако да ги предупреди потрошувачите дека повеќе не е истиот производ.

– Кога овој производ ја загубил лиценцата, менаџментот на компанијата одлучил да продолжи со истиот визуелен бренд за да ги убеди потрошувачите дека е истиот бренд. Ако веќе ја изгубиле лиценцата, мислам дека требаше да го сменат изгледот на тој бренд, да стават друга боја на пакувањето или друго име за да ги предупредат потрошувачите дека веќе не е исто. Мислам дека тоа би било фер. Ова не е формално прекршување на законот, но дискутабилно е што под исто име и идентитет се продава нешто кое повеќе не е тоа што било – нагласува Гавриловиќ.

Последнава година еурокремот во просек поскапе за најмалку 20 проценти. Во зависност од производителот, Еурокрем поскапе и до 30 отсто.

Нема прекршување на законот

И покрај тоа што компанијата Свислион без никаква најава или навестување до потрошувачите го промени рецептот на традиционалниот крем, а потоа суптилно продолжи да го продава како да е истиот производ, од Ефектива велат дека законот не е прекршен.

– Формално овде нема никакво прекршување на законот, бидејќи на новото пакување пишува за количината на состојки. Тоа што се различни во однос на претходните не е прекршување на законот, би било ако составот не е тоа што го пишува на амбалажата.