Кога станува збор за лошото време, пролетта и есента се годишните времиња со најмногу дождови и грмотевици. Не е лошо да знаете некои работи што можете да ги направите за да се заштитите од удари на гром и на тој начин да го спасите својот и животот на другите.

Навистина, најбезбедното нешто што треба да се направи за време на грмотевици е да се засолниш во затворен простор, но тоа не значи дека не треба да преземаш некои мерки на претпазливост. Ако зградата во која се наоѓате е погодена од гром, струјата најверојатно ќе се движи низ жиците до земјата. Затоа, не остварувајте телефонски повици на ѕиден телефон, држете се подалеку од проточна вода или машини за перење и садови, компјутери или што било поврзано со електрични жици во зградата. За време на невреме со грмотевици потребно е да се исклучат сите електрични уреди од напојувањето (компјутер, сателитска антена, фен, бојлер, полначи за мобилни телефони)

За време на грмотевици треба да се избегнуваат автомобили

Мит: После зграда или куќа, автомобилот е едно од најбезбедните места за време на невреме со грмотевици. Се разбира, ако имате фиксен покрив. Автомобилите голф и кабриолет не се безбедни. Колата е како т.н Фарадеј кафез, што значи дека сте заштитени од струја. Гром нема да удри во предмет што не е поврзан со земјата, бидејќи молњата сака да стигне до земјата за да се испразни.

За време на една бура, гром може да удри на исто место повеќе од еднаш.

Останете во затворени простории најмалку половина час по завршувањето на бурата.

Факт: Повеќето луѓе не ги погодува гром во екот на бурата. Гром може да удри и до 15 километри од местото каде што паѓа дождот. Ако слушнете гром, вие сте во област што може да биде зафатена.

Растојанието на бурата може да се пресмета со броење

Факт: Изненадувачки, стариот детски трик е во основа точен. Светлината патува побрзо од звукот, така што молњите се гледаат пред да се слушнат.

Пребројте ги секундите што поминале од појавата на громот до звукот што го придружува. Помножете го бројот на секунди со брзината на звукот, што е приближно 340 метри во секунда. Резултатот е токму она што го бараме, растојанието на кое удри гром.

На пример, откако ќе видиме молња, броиме: 1, 2, 3, 4. Слушаме гром и множиме 340 со 4, што е еднакво на 1360 и одговара на потребното растојание во метри.

Уште неколку совети:

Ако сте на море, подобро е да излезете и да се засолните некаде, бидејќи испакнатиот предмет е нешто што привлекува гром. Ако сте под највисокото дрво, тоа не е добро. Подобро навлажнете се или одете под најмалото дрво.

Доколку чувствувате дека вашето тело трне или ви се „креваат“ влакната на главата, постои голема веројатност токму во тој момент да ве удри гром. Ако сè уште не можете да ја напуштите отворената област, клекнете и спуштете ја главата, покријте ги ушите со рацете за да го заштитите тапанчето.

И конечно – дали треба да се плашиме од гром? Вистина е дека може да предизвика штета и понекогаш да убие, но тоа ретко се случува. Само држете се до овие совети и безбедно ќе ја поминете секоја бура.