Моќното оружје во борбата на украинските војници против руските сили е „Алигатор“, пушка од украинско производство.

Оружјето чудовиште, како што пренесува германскиот весник „Билд“, е долго два метри и тешко 25 килограми. „Snipex Alligator“ вклучува магацин и куршуми од 14,5 x 114 mm.

Станува збор за пушка со долг дострел дизајнирана да гаѓа подвижни, како и стационарни цели како што се возила, противвоздушни и комуникациски системи, авиони кои не се во движење, утврдени одбранбени позиции.

Пушката беше развиена земајќи ги предвид сите барања на високопрецизно оружје. Заклучувањето на бурето може да се постигне со помош на ротирачка завртка. Слободниот дел од цевката, не добива одвратен удар кога куршумот е испукан, со што се обезбедува поголема точност во ударите.

Дополнително, располага со подлога за одмор на лице за стрелач прилагодлива во висина која може да ја користат и левораки и десничари. За полесно користење, пушката е опремена со преклопен мобилен бипод.

„Snipex Alligator“ го имаше своето прво појавување во јуни 2020 година. Една година подоцна, на 2 март 2021 година, пушката беше официјално усвоена од украинските вооружени сили.