Пролетта е период од годината кога природата почнува да се буди, па затоа има и поголемо присуство на инсекти. Некои од нив се оси, пчели и стршлени кои можат да не убодат и да остават одредени последици.

Пред сè, важно е да не паничите. Кај сите инсекти, последиците зависат од местото на каснувањето. На местото на убодот се јавува: интензивна болка и чешање. Значителен едем (оток) може да се појави во пределот на гениталиите и лицето, а пункција во внатрешноста на устата е особено опасна со голем оток и опструкција на дишните патишта.

Отровот од пчели, оси и стршлени има силен локален надразнувач и потенцијално општ токсичен ефект. По убодот, кој обично е проследен со болка, се појавува чувство на печење, а кожата на повреденото место поцрвенува. По убодот се појавуваат црвени траги на телото, оток, отежнато дишење, отоци во пределот на лицето и вратот, а сето тоа претставува сериозна компликација која може да доведе до смрт доколку лицето не добие соодветни лекови.

Не допирајте или гребете ја погодената област. Ако се работи за каснување од пчела, убодот треба да се отстрани од кожата со тапата страна на ножот или ноктот. Никогаш не обидувајте се да го фатите осилото со пинцета или меѓу ноктите, бидејќи на тој начин остатокот од отровот ќе влезе во кожата. Измијте го местото на каснување на помала пчела или оса со сапун и вода.

Ако се појави оток или болка, нанесете ладна облога на местото на пункција. Ако имате реакција на каснување што е барем малку потешка од блага болка и умерен оток, посетете лекар кој најверојатно ќе препорача тестирање за алергија.