МВР, работи на потешката задача да го лоцира и одново фати серискиот бегалец од македонските затвори Беким Мемети.

Тој, по инцидентот во комбето влета во сиво ауди и му се губи трагата која засега неофицијално води кон соседно Косово, објави телевизија Телма. Но, едно со сигурност е познато на истрагата.

Мемети со шверцот на марихуана се стекнал со огромно богатство во Германија, од каде што еднаш веќе е екстрадиран и спроведен во Идризово за убиство и други кривични дела.

Додека, МВР и обвинителите роварат по докази, одговорните за затворскиот систем одбиваат да кренат телефон. И директорот на Идризово и директорот на управата за санкции се недостпани за медиумите.

Но, дали пропустите во системот, давањето доверба во осомничениот началник ќе бидат теми на извршната власт, на потег е владата која го именува и разрешува овој ешалон функционери.

Во првичните изјави, 5- мината затворски чувари негирале дека се здружиле и му помогнале на Мемети да избега, велат извори од истрагата за Телма. Осомничените, прашани зошто во ниту еден момент не реагирале кога врзан човек молскавично ги совладал и застрашил се бранеле дека се исплашиле и затоа не реагирале.

Сепак, надлежното обвинителтсво за организиран криминал одбива да верува на изјавите на чуварите и собира докази во насока дека оваа чуварска смена се договорила и пружила помош на опасниот осуденик да избега.

Наместо брза помош, началникот Димитријевски дал наредба, без придружба да се возат кон клинички, за расекотина на раката која Мемети сам си ја нанел. Мемети седел на клупата до нив наместо во задниот затворен дел на комбето.

Од истрагата уверуваат дека за ова кривично дело имаат докази, но сега се собираат за тоа дека овие полицајци биле дебело искеширани од Мемети.

Па, така наместо заканата од 5 години, оваа група ќе се соочи со кривично дело поткуп, и со нови 10 години затвор. Обвинителите очекуваат да дојдат до докази и за други лица вклучени во филмското бегство со што истрагата би се проширила.

Се вршат распити, се прегледува видео надзорот во затворскиот комплекс.