Ламбе Ѓорелијевски, поранешен инспектор на Одделот за дрога при белградската полиција, објаснува дека дејството на амфетамините е причина за дезориентираното однесување на Матеј Периш од Сплит ноќта кога исчезнал, на 30 декември минатата година.

На снимката од видео надзорот што се појави при потрагата по покојниот Матеј Периш се гледа како тој само во маица трча по белградските улици, но и моментот кога се симнува по скалите што водат кон Сава.

Неговото тело беше пронајдено неколку месеци подоцна, на 18 мај во Дунав, во близина на Ада Хуја. Денеска беа објавени резултатите од обдукцијата кои покажаа дека Матеј во телото имал амфетамин или како што популарно се нарекува „спид“, како и алкохол. Во неговата коса биле пронајдени траги од кокаин кој најверојатно претходно го конзумирал.

Иако постоеја различни теории дека младиот човек случајно бега од некого, до тој степен што истрчал да се сретне со некого, сите овие тврдења беа уништени со резултатите од обдукцијата. Според Ламбе Ѓорелијевски, високата концентрација на амфетамини во организмот објаснува се.

– Тој зел премногу „спид“ и тоа го променило неговото однесување. Тоа што пиел само го успорило дејството на наркотиците, но на снимката се гледа дека е дезориентиран и не се контролира целосно. Ова го објаснува неговото спуштање до реката, за што можеби не бил ни свесен, објаснува пензионираниот инспектор на белградската полиција за дрога.

Според него, ако се работи за голема количина амфетамини, прашање е дали несреќниот турист ќе преживеел дури и да не влезел во Сава, која таа декемвриска ноќ беше студена и надојдена, а со себе носеше многу шут и гранки.