Нинослав Јовановиќ, осуден на доживотен затвор за киднапирање и силување на дванаесетгодишно девојче од Ниш, почина вчера во Општата болница на Казнено поправниот дом во Пожаревац, објавија медиумите.

Според „Телеграф“, Јовановиќ, кој во медиумите беше означен како „Малчанскиот бербер“, наводно „го издало срцето“.

Јовановиќ на 5 август минатата година беше законски осуден на доживотен затвор за киднапирање и продолжено кривично дело силување.

Тоа е првата казна доживотен затвор пропишана со „Законот на Тијана“, кој беше донесен во 2019 година.

На 20 декември 2020 година, Јовановиќ киднапираше девојче во населбата Брзи Брод во Ниш на пат кон училиште, со измама во автомобил, претставувајќи се како нов школски мајстор кому требаше да му го покаже патот до училиштето.

Заедно со неа поминал девет дена во селата околу Ниш и Књажевац, а потоа ја оставил во напуштена викендичка во селото Пасјача, каде што била пронајдена, додека продолжи со бегството.

Тој беше уапсен во јануари минатата година, по 17-дневна полициска и воена потера.

Тој веќе беш осуден за силување жена и девојка (1995), киднапирање две и силување девојка (2005) и испраќање нејасни пораки до жени на својот Фејсбук профил (2018), за што помина 22 години во затвор.