Причината за смртта на 14-годишната Елени од грчкиот град Волос најверојатно била последица од струен удар. Девојчето почина минатата година во јули, на Детското одделение за интензивна нега на Хипократовата болница во Солун, каде што беше хоспитализирана шест месеци, бидејќи таму беше префрлена од болницата Волос во јануари 2022 година. Наводно, 14-годишното девојче го удрило струја од бојлерот кој бил во функција додека се бањала.

Поради струен удар, иако на телото немало видливи траги, 14-годишната наводно доживеала срцев удар. Ова е заклучокот од вештачењето, како што се посочува, кога девојчето било во бањата од својата куќа, била боса, додека од чешмата течела вода и имало струен спок. Во исто време, лекарскиот вештак наводно констатирал постоење на пневмонија кај малолетничката. Но, не може да се донесе сигурен заклучок за точната причина за смртта на 14-годишната, бидејќи вештачењето морало да се направи на денот кога таа добила струен удар.

Се потсетува дека 14-годишната Елени во раните утрински часови на 4 јануари 2022 година, без пулс, била пренесена во болницата во Волос од нејзините роднини, кои на полицијата рекле дека ја удрила струја додека била во бањата, каде што бил пронајден во несвест. Два часа лекарите на Итната помош и ИЦУ на болницата Волос се обидувале да ја оживеат и успеале, а 14-годишната девојка и тогаш беше во исклучително критична состојба.

Потоа била примена на Детското одделение за интензивна нега на Хипократовата болница во Солун, каде починала неколку месеци подоцна, во јули 2022 година. Во болницата во Волос, несреќната Елени била примена со модринки, поради срцев удар, без дишење, без пулс.

Обласниот правобранител на Волос наредил да се изврши прелиминарна истрага, а надлежните кои ја провериле куќата на 14-годишното девојче, откриле кражба на струја без заземјување. Тие во својот заклучок потврдиле дека „гол кабел“ за да стигне до куќата поминал низ бањата. Во имотот кој не бил електрифициран, поставувањето на кабелот било извршено на несоодветен начин, со што жителите биле изложени на ризик од струен удар.

Врз основа на вештачењето, првостепениот обвинител повторно ќе го повика на исказ дедото на 14-годишното девојче, осомничен за дела смртна изложеност на опасност и изложеност на опасност на останатите членови на семејството кои живеат во иста куќа и вообичаено опасната штета од која може да настане опасност за луѓето.