Во Гамбија повеќе од 60 деца починаа од индиски сируп за кашлица.

Тестирани се четири медицински сирупи на „Мејдн фармацеутикалс“ (Maiden Pharmaceuticals), за кои постои сомневање дека предизвикале смрт на 66 деца во Гамбија. Лабораториските анализи потврдиле „неприфатливи“ количини на диетилен гликол и етилен гликол, кои можат да бидат токсични и да доведат до акутно оштетување на бубрезите. Светската здравствена организација (СЗО) побара спорните медицински производи да бидат отстранети од пазарот.

„Смртта на десетици деца од Гамбија од акутни повреди на бубрезите можно е да е поврзана со контаминирани сирупи за кашлица и настинки од индиски производител на лекови“, вели генералниот директор на Светска здравствена организација (СЗО), Тедрос Аданом Гебрејесус.

Индиската компанија сè уште е недостапна за коментар, како и индиското Министерство за здравство.

Производите можеби се дистрибуирани на други места преку неформални пазари, но досега тие се откриени само во Гамбија. Индија чека докази од СЗО.

Мејден го произведуваше и извезуваше сирупот само во Гамбија, изјави извор од индиското министерство. Мејден на својата веб-страница вели дека има две производствени погони, во Кундли и Панипат, двете во близина на Њу Делхи, а неодамна отвори уште една.

Има годишен производствен капацитет од 2,2 милиони шишиња со сируп, 600 милиони капсули, 18 милиони инјекции, 300.000 туби со маст и 1,2 милијарди таблети. Своите производи ги продава дома и ги извезува во земјите во Азија, Африка и Латинска Америка.