Момчето убиец кое на 3-ти мај уби 9 ученици и училишен чувар во основното училиште „Владислав Рибникар“, се уште е на специјален третман во белградска клиника. Тој нема пристап до телефон, лаптоп, весник, радио или телевизија, дознава „Блиц“. Овие мерки се преземени за момчето убиец да биде целосно изолирано и да се обезбеди потребниот простор за психолошка анализа.

Отуѓувањето од надворешниот свет е неопходно и во контекст на (не)согледување на одекот на незапамтеното злосторство во јавноста, бидејќи момчето убиец во неколку наврати се интересирало како е претставено во медиумите и изразил уверување дека бил „популарен“.

– Нема барања, не ни праша за родителите. Единствено се интересира за тоа кога излегува и какви се реакциите на неговиот чин. Што се случува надвор и тој очекува да биде популарен. Неговите очекувања се буквално дека ќе се соберат под неговиот прозорец и ќе скандираат за него – изјави претходно изворот на „Блиц“.

Под постојан надзор на полицијата и лекарите

Како што дознаваат медиумите понатаму, полицијата цело време продолжува да го обезбедува момчето убиец за да не се повреди себеси или некој друг. Тој е изолиран од другите пациенти, а контакт му е дозволен само со медицинскиот персонал.

– Неговото однесување до сега беше мирно. Не правел инциденти во болницата, затворена установа, каде во моментов е изолиран – вели изворот на „Блиц“.

Официјално со него разговараат само психијатри и психолози чија цел е да ја анализираат структурата на неговата личност и психолошките особини. Целта е длабоко да се разбере начинот на размислување на момчето убиец и да се најде мотивацијата зад неговите криминални дејствија. Момчето убиец го очекуваат серија психолошки тестови и проценки, кои вклучуваат различни методи на анализа на личноста, за да можат експертите да навлезат длабоко во неговиот ум.

Како што веќе напиша „Блиц“, експерти се ангажирани за откривање на мистеријата на неговиот ум, кој бил способен да планира и да изврши монструозно злосторство.

Во такви случаи, иако овој е тешко да се спореди со кој било друг, обично има тројца експерти во тимот за набљудување. Изворот на „Блиц“ вели дека практиката е да се спроведе цела експертиза и дополнителна дијагностика, како што е, за пример и лаички, анализа на структурата на централниот нервен систем со помош на скенер. Сепак, се претпоставува дека момчето убиец нема вродени физички аномалии. Досега од сигурни извори дознавме дека момчето убиец не покажува каење. Ладен е и мирен, не барал да контактира со никого, ниту пак го интересираат родителите.

Иако првично беше наведено дека убиецот на момчето бил натпросечно интелигентен, дури и „генијалец“, експертските анализи ги побија ваквите тврдења.

– Не е никаков генијалец, како што е наведено. Можно е поради тоа да му пречеле другите во класот, затоа што морал, на пример, да вложи повеќе труд за да го постигне успехот на една од неговите жртви или да ги задоволи неговите родители кои барале од него беспрекорен успех. Може да се каже дека е воспитан спартански – вели изворот на „Блица“.

Како потенцијален извор на проблеми се наведуваат преголемите барања на амбициозните родители, бидејќи покрај обврските во елитно училиште, посетувал и бројни воннаставни активности. Одел на курсеви за странски јазици, одел во актерска школа, музичко училиште, спортувал, победувал на градски натпревари, бил очесен ученик.

Врз основа на досегашните информации, експертите цврсто веруваат дека момчето убиец поради некоја причина нема формирана важна компонента на личноста, таканареченото суперего.

Кога детето има соодветно развиено суперего, тоа чувствува вина или вознемиреност кога ги прекршува етичките стандарди поставени од неговото суперего и има потреба да се искупи за направените грешки. Ништо од тоа не постои со момчето убиец. Тој не се чувствува виновен и згора на тоа, со нетрпение го чека моментот кога ќе биде пуштен од клиниката, а мислел дека тоа треба да се случи во секој момент. Не добива ни седативи затоа што е сосема мирен.

Поради сето наведено, експертите изразија голема загриженост дека постои ризик од повторување на делото.