Дел од топлата народ собрана пред Собранието на протестот против францускиот предлог, ја проби заштитната ограда.

Демонстрантите фрлаат со предмети кон зградата на Собранието и кон кордонот полицајци кој ја обезбедува.

Актерката Весна Петрушевска и пејачката Ребека Јанковска-Ристески на денешниот протест „Ултиматум – НЕ благодарам“ се обратија пред илјадниците сорани демонстранти и се обратија кој власта: „Предавници, ја донесовте државата во ситуација на потчинетост, тоа не е европска вредност, оставка веднаш“.

📸

📸

📸

📸

📸

📸

📸

📸

📸

📸

📸

📸

📸

📸

Пред вратите на Собранието, има голем полициски кордон, што ги спречува присутните демонстранти. Се слушаат и експлозии од шок-бомби. Полицајците со штитници не дозволуваат да ескалираа состојбата.

Откако првично ги потиснаа демонстрантите на половина од бѕулеварот, специјалците неколку минути подоцна целосно ги истуркаа од асфалтот во Жена Парк. Има и уапсени лица.

Зад Парламентот има голем специјалци, водени топови и оклопни возила.