ПРОТОТЕМА – Тројца пријатели од Северна Македонија сакале да се забавуваат и да пливаат на познатата плажа „Мити“, пркосејќи им на многу силниот ветер и големите бранови. 25 годишникот бил пронајден жив со помош на сурфер кој нурнал во вода – неговиот двајца пријатели, 28 и 30 години, не било можно да се лоцираат, јавува вечерва Прототема.

Роденденската забава се претворила во кошмар за тројцата туристи кои се забавувале на плажата Посеиди на Халкидики, кога решиле да се приближат до многу опасен дел од брегот и да се нурнат во морето.

Тројцата пријатели од Северна Македонија го посетиле Халкидики за нивните одмори и во саботата попладне сакале да се забавуваат и да пливаат на познатата плажа „Мити“ во Посеиди, додека еден од младите го прославувал својот роденден. Пркосејќи му на многу силниот ветер кој достигна 6 бофори и на големите бранови на морето, тие решиле да се нурнат во водата, поради што морските струи ги понесле.

Некои од капачите на плажата сфатиле што се случило, но се се случило за неколку секунди и немале време да реагираат. Веднаш ги известиле надлежните и алармот бил вклучен за лоцирање на тројцата млади момчиња.

Под координација на Заедничкиот координативен центар за пребарување и спасување, на местото пристигнале брод на крајбрежната стража, патролно возило, хеликоптер на воздухопловните сили, два приватни чамци и волонтери од тимот за дисеминација на Грција и започнале со потрага за идентификација и спасување на лицата.

Како што изјави за protothema.gr градоначалничката на Касандра, Анастасија Чалкиа, 25-годишникот бил пронајден жив со помош на сурфер кој нурнал во водата и го држел додека не пристигнал чамецот на крајбрежната стража. Но, неговите двајца пријатели, 28 и 30 години, не можеле да бидат лоцирани. Според информациите, здравјето на младиот човек кој бил спасен и пренесен во болница не е во опасност.

– Местото е премногу опасно за тоа и локалното население никогаш не оди таму. Имаше многу бранови и ветер и во тој момент се спојуваат струите на двете мориња и тоа е многу опасно. Бранот ги зафати.

Еден од групата беше пронајден со помош на сурфер кој влегол во морето да го бара и го држел додека бродот на крајбрежната стража не го земал, рече таа, нагласувајќи дека штом ќе падне темнината ќе биде многу тешко да се продолжи со потрагата.

Забележано е дека потрагата по двете исчезнати лица ќе продолжи во текот на вечерта со пловечки чамец и патролен чамец на крајбрежната стража и два приватни чамци, бидејќи воздушните средства ја прекинаа потрагата веднаш штом падна мрак.