Инциденти меѓу британската кралска морнарица и две руски подморници во Северното Море се забележани во последните неколку дена.

Британската кралска морнарица откри дека фрегатата ХМС Портланд забележала и „избркала“ две руски подморници во Северното Море, кои носеле дури и проектили.

ХМС Портланд во британската кралска морнарица е „ловец“ на подморници и ги следела подморницата со крстосувачки ракети „Северодвинск“ и руската подморница позната под името „Вепр“.

Инцидентите се случиле минатата сабота и вторник на 19 јули кога фрегатата Тип 23 ид британската кралска подморница ги забележала руските подморници додека патувале на југ по норвешкиот брег од Арктикот.

Забележано е дека британскиот брод – кој има 180 членови на екипажот и е поддржан од „шпионски авион“ P8 Poseidon, како и специјализиран хеликоптер Мерлин – ги следел подморниците додека НАТО и балтичките сили не ја преземале контролата.