Јулијана Паскарел има 21 година и живее во Вирџинија, САД. Нејзиниот свет беше превртен наопаку откако забележа ситни црвени точки по целото тело во април 2020 година. Сè изгледало како обичен осип, но всушност нејзиниот живот бил во голема опасност.

Нејзиниот навидум безопасен осип, всушност, беше показател за ретка здравствена состојба, поради која Паскарел беше само неколку минути оддалечена од смртта – од моментот кога пристигна во болница.

На почетокот целосно го игнорирала необичниот симптом, но за 15 минути состојбата значително и се влошила. Нејзиното тело одеднаш потекло со модринки и не можела да го спречи нејзиниот нос да крвари. Таа, исто така, развила краста на долната усна, а кога била однесена во болница неколку часа подоцна, и била дијагностицирана ретка крвна состојба – нарушување познато како идиопатска тромбоцитопенична пурпура (или ИТП).

Оваа состојба се карактеризира со абнормално намалување на бројот на тромбоцити во крвта. Во принцип, тоа доведува до лесни модринки, крварење на непцата и внатрешно крварење, но во случајот на Јулијана оваа состојба довела до сериозни последици и била предупредена дека може да има опасно по живот крвавење во мозокот.

– Знаејќи дека мојот мозок може да крвари во секој момент и дека можам да го изгубам животот навистина ми даде нова перспектива на животот – изјави студентката Јулијана.

– Хематологот веднаш ме хоспитализираше бидејќи тромбоцитите во крвта ми беа на ниско ниво од 3.000. Откако направив повеќе тестови, тој рече дека сум имала среќа што немам внатрешно крварење и дека имало големи шанси да не бидам спасена ако не дојдов во болница.

Јулијана никогаш не слушнала за ИТП пред нејзината дијагноза.

– Животот со ИТП може да биде навистина страшен. Медицински, „И“ во „ИТП“ значи идиопатска – што значи дека лекарите не се свесни за причината за состојбата. Ова го прави малку потешко да се разбере зошто моето тело не создава доволно тромбоцити и уште потешко е да се спречи друга епизода. Почна со тоа што се чувствувам премногу лошо. Не само редовниот замор што го чувствувам со месеци, туку физички замот и чувството како да сум болна.

Телото ми беше тешко, видот не ми беше јасен. Бев болна и со вртоглавица, бледа и пожолтена – опишува Јулијана.

Ова не е генетска состојба и нема причина. Неколку месеци пред дијагнозата, Јулијана забележала силен замор, бледа кожа и губење на апетитот. Сепак, таа не ги поврза тие симптоми додека не се појавил осип.

– Да не знам зошто тоа се случува е прилично страшно во секојдневниот живот, знаејќи дека за само еден час моите тромбоцити може сериозно да паднат, без одговор зошто.

Генерално сум добро, освен постојаниот страв што би направил следниот напад. Многу е збунувачки.