Тропнав на сите врати, затоа што сакам Марко да застане на нозе. Ќе направам се што можам за да успеам во ова – изјави за „Новости“ Николина Антиќ од Свилајнец, чиј сопруг Марко Стојановиќ (30) се бори за живот во шок собата на Ургентниот центар на Универзитетскиот клинички центар на Србија во Белград.

Според неа, вчера добила информација од докторот дека Марко се уште е во кома.

– Марко во понеделникот отиде на колоноскопија, бидејќи долго време се жалеше на надуеност на стомакот. Прегледот е извршен во Општата болница во Чуприја. Како што дознавме, при колоноскопијата му биле дупнати дебелото црево и тенкото црево – тврди Николина Антиќ.

– Итно е префрлен во операциона сала. Кога завршила операцијата, Марко не можеле да го разбудат од анестезија, направиле скен, па го испратиле во Крагуевац. Ни рекоа дека не е ништо сериозно и дека го префрлаат во Крагуевац, бидејќи таму има подобри стручњаци. Марко тогаш беше во вештачка кома, бидејќи, како што ни објаснија, ако беше буден ќе трпеше неподносливи болки.

Според неа, Марко набрзо бил префрлен на Ургентниот оддел на Универзитетскиот клинички центар во Крагуевац, каде, како што вели Николина, му ги исцедиле белите дробови за да исфрлат воздух од нив. Таа наведува дека тогаш добила информација дека Марко има три отоци на вратот, но дека никој не знае како настанале. Таа вели дека и рекле дека му е повреден хранопроводникот, најверојатно од тубата и дека му се оштетени белите дробови.

– Не сум доктор и не можам да тврдам ништо, но така ни кажаа во болницата во Крагуевац.

Сè ни кажаа усно, ништо не добивме писмено, бидејќи целата документација отиде во Белград кај Марко. Марко само преноќил во болницата во Крагуевац, а бил префрлен во Белград бидејќи лекарите нагласиле дека не сакаат да си играат со младиот живот и го испратиле во Белград, бидејќи таму има повеќе стручни лекари – додава Николина.

Од Општата болница во Чуприја потврдија дека ќе се утврдат сите детали за овој случај. Д-р Слободан Гајиќ, директор на болницата, вели дека веднаш бил извршен вонреден внатрешен стручен надзор при пружањето здравствена заштита на пациентот, дека медицинскиот персонал дал писмени изјави и дека сите ќе бидат сослушани усно. Извештаите ќе бидат испратени до Министерството за здравство.

– За време на колоноскопија секогаш може да се појават несакани медицински компликации. Како и кај секоја инвазивна метода, како што е коронарографијата, при која може да пукне коронарната артерија, така и со гастроскопија, можно е да се повредат хранопроводникот и желудникот – вели д-р Гајиќ.

Анита се надева дека нејзиниот сопруг ќе се опорави и ќе излезе од оваа тешка ситуација без посериозни последици. Додава и дека дома го чека нивниот петнаесетмесечен син Матеја, а Марко има и десетгодишна ќерка од првиот брак.

КОЛОНОСКОПСКИОТ преглед се прави рутински, но исто така носи одредени ризици.

– Тоа е метода која секогаш кога се применува носи ризик од пробивање на цревниот ѕид – објаснува угледен белградски хирург.

– Значи, без разлика на стручноста, ризикот постои за секој пациент.

Само детална истрага може да покаже дали во случајот на Стојановиќ имало лекарска грешка или не.