По осамостојувањето, има еден посебно горозморен случај на масовни убиства во Македонија, случај на кој и 14 години подоцна со гадење се гледа на него. Виктор Карамарков (роден 1981 година, тогаш на 28 годишна возраст), познат како Македонецот Расколников, е македонски сериски убиец кој уби четири постари жени во главниот град во Македонија од март до октомври 2009 година. Дополнително одговорен за бројни кражби и три обиди за убиства, тој беше осуден на доживотен затвор и затворен во затворот Идризово.

Роден е во населбата Ѓорче Петров, Карамарков пораснал со својата психички нестабилна мајка, бидејќи татко му умрел кога бил мал. Иако беше опишан како осамен, Виктор го сметале за високо интелигентно момче кој своето основно образование го завршил со високи оцени. Тој исто Бил многу заинтересиран во различна руска литература, особено романот „Злосторство и казната“ на Фјодор Достоевски, идентификувајќи се со главниот лик на романот, сиромашниот поранешен студент Родион Расколников. Сепак, Карамарков беше исто така познат деликвент и наркоман, кој често се занимаваше со разни кражби.

УБИСТВА: Инспирирајќи се од својата омилена книга, Карамарков бара ранливи стари дами за да ги извршиубиствата. Кога ќе најдел соодветна жртва, звонел на врататаи барал пари, со изговор дека се работи за неговата болна мајка. По влегувањето во станот, Виктор вадел мала секира завиткана во весник и со лента, а потоа ги убивал жртвите, пред да го ограби станот, посебно златен накит за да се снабди со повеќе лекови. По секое убиство, тој ја посетувал црквата „Свети Петар и Павле“ во Ѓорче Петров и барал прошка.

ЖРТВИ: Љубица Христовска (83) – убиена во нејзиниот дом во Бутел, од здобиена повреда на главата. Кога првпат се испитало, полицијата се сомневала дека убиецот е или од семејството или од соседството, бидејќи немало траги на насилство, сите предмети биле на место и вратата била заклучена одвнатре.

Босилка Красојевиќ (71) – убиена истиот ден со Богоевска, 15 октомври. Била нападната во нејзиниот дом на улицата „Октомвриска револуција“, а подоцна починала од здобиените повреди. Властите забележаа дека ова убиство е многу слично на убиството на Христовска.

Вера Богоевска (76) – убиена истиот ден со Красојевиќ, 15 октомври. Била нападната во нејзиниот дом на улицата „Франко Клуз“, а подоцна починала од здобиените повреди.

Елена Милева (69) – убиена на 26 октомври, во нејзиниот дом на улицата „Хо Ши Мин“. Карамарков беше уапсен за кражба кратко време по нејзиното убиство.

ОБИДИ ЗА УБИСТВА: Марија Атанасовска (79) – жителка на Капиштец, Атанасовска била нападната од Карамарков во лифтот, со што се здобила со повреди на главата. Тој за малку ќе ја оставел да искрвари, но бил изненаден од зетот на жртвата, кој ја чекал на излезот.

Смиља Петровска (73) – нападната истиот ден со Сулејмани, 21 октомври. Го избрка својот напаѓач од нејзиниот дом „Улица на железницата“.

Сание Сулејмани (42) – нападната истиот ден со Петровска, 21 октомври.

ИСТРАГА, ФАЌАЊЕ И КАЗНА

Иако првично не се сомневаа во сериски убиец, властите постепено ги поврзаа точките со сличноста на злосторството: стари жени, убиени во своите станови со тап предмет во задниот дел од главата. Исто така, забележано е дека на сите жртви им недостасува златен накит. Тие контактирале со преживеаните жртви, кои својот напаѓач го опишале како млад човек кој sвони од врата до врата со книга во рацете, барајќи финансиска помош за неговата мајка. Сепак, тие не можеа да го опишат во многу детали, бидејќи се се случувало брзо. На 27 октомври, Карамарков беше фатен и му беше изречена 8-месечна казна за кражба, но роднини на нападнатите жени го идентификуваа како напаѓач. Додека го претресуваа неговиот дом, властите ја пронајдоа секирата користена во убиствата.

Набргу откако неговото лице беше прикажано на националната телевизија, многу жени дојдоа да го идентификуваат како човекот што им го украл накитот. Шокирана, неговата мајка одби да верува дека нејзиниот син е ладнокрвен убиец.

Иако не признал за убиствата, Карамарков спомена детали што само сторителот би ги знаел. За време на последната изјава пред судот, Карамарков тврдеше дека бил дрогиран додека давал изјави и дека бил одведен три дена на непозната локација. Пред да биде уапсен се обидел да се самоубие со поголемо количество таблети И покрај тоа, тој беше осуден на доживотна казна затвор.