Искра Трпева е едно од имињата што ја одбележа македонската забавна музика во 90-те и почетокот на 2000-те години.

„Допри ме“, „Штом падне мрак“, „Странец“, се дел од песните кои ги одблежаа музичките почетоци на Искра Трпева, а се паметат и денес.

За естрадниот магазин „Бекстејџ“ зборува за музиката, професијата професор, но и за татко ѝ Јован Трпев, популарниот Ванчо Трпевски како што го знаеја сите, првиот човек во стручниот штаб на Вардар во натпреварувачката 1993/94 година.

Беше слектор-тренер на пионерската, јуниорската и сениорската репрезентација на Македонија во поранешна СФРЈ, а по осамостојувањето беше селектор на јуниорската и младата репрезентација (до 21 година) на Македонија.