Скандалозен случај на лажен лекар ја тресе соседна Грција. Скандалот кој излезе на виделина од поплаки на граѓани, доведе до истрага од властите. Според информациите, станува збор за физиотерапевт кој се претставувал како невролог и се тврди дека измамил 15 лица од различни делови на соседна Грција, од кои повеќето пациенти со мултиплекс склероза. Пет од овие пациенти починале, објавува електронското издание на грчкиот весник „Прототема“.

Лажниот лекар невролог дури наплаќал третмани со лекови. Според информациите, за секоја инјекција со матични клетки наплаќал од 10.000 до 25.000 евра, во зависност од финансиската можност на жртвите. Некои отишле дотаму што платиле и вкупно 200.000 евра за таков третман. Добивката од измама на луѓе кои имале потреба се проценува на вкупно еден милион евра. Се вели дека лажниот лекар е со седиште во Атина.

Според информациите, истрагата започнала во декември 2020 година, кога братот на пациент од Солун го пријавил 65-годишниот лажен лекар кај службениците на Управата за организиран криминал. Пациентот боледувал од мултиплекс склероза, а лажниот лекар, кој тврдел дека е невролог наместо физиотерапевт, веќе му предложил терапија со матични клетки во 2015 година.

Здравствената состојба на пациентот се влошила и тој починал неколку месеци подоцна.

Во декември истата година, братот на пациентот ја осудил постапката на лажниот лекар. Од истрагата на солунската безбедност во досието на полицијата, произлезе дека против осомничениот веќе бил покренат случај во 2019 година за измама. Лажниот лекар извлекол 135.000 евра, за наводно да примени третман со матични клетки на млада девојка која боледувала од мултиплекс склероза. Така, започната е истрага, која ја презеде Подирекцијата за борба против организиран криминал.

Во списите што наводно се поднесени против 65-годишниот измамник, покрај кривичното дело измама, се работи и за сериско убиство.

За да и даде кредибилитет на измамата, лажниот лекар работел со доктор во Штутгарт. Во тој контекст, тој патувал со пациентите во Германија наводно на специјализирани тестови, а потоа им понудил третман со матични клетки. Всушност, изворите известуваат дека тој ги барал своите потенцијални жртви дури и во црквите.

Сведоштва на жртвите

Говорејќи за грчките медиуми за постапките на лажниот лекар, еден од пријавителите рече:

„Детето не се подобри, напротив, ситуацијата се влоши и го прекина лекот што му го давал докторот. Имаше болки, не можеше да стане, спиеше по 20 часа на ден. Почнав да го истражувам и се обратив до лекарското друштво, да видам дали има таков доктор. Конечно, дознавме дека тој бил физиотерапевт […] Веќе некои неврони почнаа да се движат. Му велам дека ќе го прекинам нејзиното лекување без разлика на се. Ја повика ќерка ми и и кажа дека бидејќи во Германија се менува законската регулатива, мораме да купиме пептиди за една година. Доживеавме голгота внатре во куќата. Детето беше лоша психолошка состојба, ме обвинуваше мене. Мојата ќерка му веруваше, го сметаше за Бог. Му ги побарав назад парите што му ги дадов. Тоа беа 135.000 евра. Не се појави. Му се јавив, но на крајот го блокираше телефонот“.

Во друг случај, друга жртва пријавила:

„Тој ги немаше одговорите кога го прашав за некои детали погоре и во еден момент го замолив да ми ги врати парите. Тоа не се случи. Имав и заканувачки телефонски повици. Тоа е најлошото нешто што може да ви се случи. Ти страдаш од болест, а другиот доаѓа да те измами, да ја искористи болката и болеста на другиот за да заработи пари. Голема работа, нели? Кога ќе се најдете во многу сериозна состојба и се обидувате да го најдете најдоброто за вас, слушате сè“.

„За мене тоа беше сума од 35.000 евра и поради тоа ја изгубив дури и куќата. За тоа имав земено кредит“, додаде тој, мислејќи на парите што му ги изнудил лажниот лекар.

Во соопштението на властите за случајот се наведува: „Во тек е истрага на Управата за безбедност во Солун за случај на мамење пациенти со сериозни здравствени проблеми, што резултирало со смрт на петмина од нив, а во исто време сторителите се стекнале со голема финансиска корист“