Добивме ќерка пред четири месеци. Тоа беше нејзината најголема желба – да се исполни како мајка. Искрено, таа свесно го жртвуваше животот за да се исполни како мајка. Така велат сите лекари, таа свесно го презела тој ризик. Со овие зборови започнува признанието на адвокатот на Блиц, Зоран Пешиќ од Ниш, сопруг на адвокатката Марија Такиќ Пешиќ (33), која почина по тешко боледување, само четири месеци откако роди прекрасно девојче.

Болеста со која Марија се бореше неколку години не ја спречи на професионален план, каде што беше многу успешна, но и во желбата да им помага на другите – во два наврати организираше хуманитарни кампањи за собирање помош за сиромашните, болните деца и децата без родителска грижа. На крајот во јули оваа година роди ќерка и ја исполни најголемата животна желба.

Болна била неколку години

– Таа ја имаше оваа болест неколку години и свесно го жртвуваше животот за да се исполни како мајка. Веднаш штом се породи, почнаа проблемите со тешката болест. Таа имаше извонреден живот, убав живот. Од одличната положба во која беше, од нејзината позиција во животот, свесно го жртвуваше животот, тоа е нешто големо. Не’ остави во длабока тага сите нас кои ја сакаме, но што ќе правиме, тоа е тоа. Мораме да се обидеме да го оствариме сето она што таа сакаше и замисли, барем дел од тоа. Тоа е мој начин, да го водам детето на вистинскиот пат, да му дадам на детето да знае и да разбере каква кралица беше мајка ѝ, да имплементира само мал дел од она што го сака. Тоа е мојата животна мисија од сега – се доверува Зоран.

Тој вели дека Марија била таква личност што сите ја сакале.

-Нема некој што не ја сака Марија, кој може да каже нешто лошо за неа. Ако прашате некого на југот на Србија, ќе ви каже најдобро. Таа драстично ми го промени животот на подобро и на сите им го направи животот посреќен. Сега на мене е тоа да му го пренесам на детето колку што можам – вели Зоран.

Се занимавала со хуманитарна работа

Марија се занимавала и со хуманитарна работа, а нејзините постапки ја трогнале Србија.

На Божиќ 2021 година, Марија и нејзиниот сопруг Зоран започнаа хуманитарна кампања за дистрибуција на повеќе од 500 пакетчиња на сиромашните деца и децата без родителска грижа во Ниш и Лесковац, а една година претходно обезбеди 40 пакетчиња за децата на онкологија во Ниш, за што и беше доделена плакета НУРДОР.