Родителите на 15-годишниот ученик од грчкиот град Арта, кој минатата година откако беше тешко претепан во училишниот двор, доживеа исхемичен напад и остана парализиран. Инцидентот се случил на Велигден 2021 година, кога децата биле ученици на 3-та гимназија.

Поточно, според она што мајката на 15-годишното момче го пријавила, ученикот бил удрен со топка по глава од соученик кој потоа почнал да го удира во железните шипки пред училиштето.

Иако 15-годишниот ученик првично бил свесен, набргу потоа колабирал и бил пренесен во Општата болница Арта. Потоа, следниот ден, младиот ученик бил отпуштен со строги наредби на лекарите, кои нагласиле дека доколку му се појават симптоми на вртоглавица, да се врати во болница.

„Инцидентот се случил во петокот наутро во училишно време. Тој беше хоспитализиран во петокот, а ние во саботата заминавме дома, со инструкции доколку Вангелис има некаква непријатност, да се врати. Во неделата кога повторно се вративме во болница, му направија рендген за да видат дали можеме да заминеме во друга болница“.

„Во петокот навечер не задржаа да видиме како ќе биде. Вечерта се опорави, одеше нормално, немаше непријатност. Истот и во сабота наутро. Лекарите мислеа дека не е ништо сериозно и не испратија дома, но со инструкции. Во раните утрински часови (недела наутро) се обидел да оди во тоалет, но почнал да се чувствува вкочанет и почнал да се парализира. Не не’ извести, бидејќи не сакаше да не загрижува. Утрото, сепак, ме повика во собата и ми рече дека е полошо од петок и рече дека не ги чувствува левата рака и нога“, раскажува неговата мајка.

Родителите го однеле синот во болницата во Арта, а потоа 15-годишникот бил префрлен во детската болница „Аја Софија“, при што тамошните лекари констатирале дека ученикот доживеал исхемичен напад.