ХРВАТСКА- Мајката на осумгодишното момче рече дека нејзиниот син, прваче, околу 18 часот отишол да си игра во училишниот двор. Кога пристигнал, таму веќе имало две момчиња, едното на иста возраст, а другото малку постаро.

Бил во училишниот двор, вели таа, околу 30 минути и во тој момент немало родители во близина на дворот. Кога дошла по синот, видела дека има повреда на вратот и прашала што се случило, а момчињата рекле дека го влечат со јаже.

Син ми стоеше и се држеше за оградата, а тоа постарото момче го „закачи“ за врат и го повлече. Јажето го држеше зад вратот“, вели мајката (32) за 24сата. Таа вели и дека нејзиниот син бил вербално принуден на таква игра од момчињата, иако тој не сакал.

Како воопшто започнала „играта“, мајката не знае, но вели дека помладиот брат на тоа постарото момче, кое го натегнало и го повредило нејзиниот син, донел четири или пет дебели јажиња од двор во близина.

Го влечеа и други момчиња, но најстарото го повреди.На вратот му остана белег, што беше потврдено и на Детската клиника, каде следниот ден го однесов син ми на преглед.Се обидовме да го изладиме местото од повредата вечерта, но следното утро не можеше да го движи вратот, па го однесов на лекар да го види“, рекла мајката.

Покрај физичката, добро видлива повреда на вратот, момчето претрпе и психичка траума, поради што сепак се плаши да оди на училиште, се плаши да се сретне со сторителите и мисли дека сите се против него.

Во болницата на момчето му била констатирана површна повреда на задниот дел на вратот, констатирано е физичко малтретирање и препишан му е одмор, терапија и аналгетици.

Мајката рече дека ова не е прв пат истото момче, негов врсник, да биде насилно кон него. Таа вели дека случајот го пријавила во полиција, која поднела кривична пријава. Што се однесува до децата, тие не можат кривично да одговараат, туку им се изречени воспитни санкции. Автоматски во случајот се вклучува и надлежниот Центар за социјални работи.

Во училиштето каде се случи насилството рекоа дека настанот се случил надвор од наставното време на учениците и дека училиштето постапило согласно прописите и ги известило надлежните институции.