Последните години од животот ги поминала во напуштена гаража во предградието на Белград и во прифатилиште за бездомници во Вождовац. Почина сама и заборавена, на 18 септември 2002 година, на клиниката за инфективни болести. Таа имаше само 43 години.

Маргита Стефановиќ Маги беше клавијатурист во групата „ЕКВ“, која до денеска остана запаметена како една од иконите на југословенската рок музика.

Со текот на времето Маги ја стекна и титулата „црна принцеза“ на југословенскиот рок, а подоцна оваа титула и се претвори во судбина, бидејќи животот го заврши сама, заборавена и отфрлена од сите. Последните денови од животот ги помина во белградското прифатилиште за бездомници.

Таа е родена како единствено дете во семејството, а татко и беше театарскиот и телевизиски режисер Славољуб Стефановиќ-Раваси. Маги заврши музичко училиште и беше една од најталентираните пијанисти на овие простори. И нудеа школувањето да го продолжи во Москва, но таа тоа го одби и запиша, а потоа и заврши архитектура.

Луѓето за неа зборуваат како за личност, која со својата неверојатна убавина и харизма го привлекуваше вниманието буквално каде и да се појави.

Меѓутоа, нејзиниот живот и иднина се менуваат откако се запознава со Милан Младеновиќ во 1982 година во Белград. Маги со својата појава и талент го воодушеви Младеновиќ, па тој без размислување веднаш и понуди место во бендот кој најправо се викаше Катарина Втора, а потоа и Екатарина Велика.

Маги во тој период и доста работеше – склопуваше работи, продуцираше, па дури и глумеше. Таа беше една од најприсутните личности во белградското боемско-културно друштво. Маги имаше непроценливо влијание на самата музика на „ЕКВ“, па и денеска претставува синоним за оваа рок група.

Таа беше член во „ЕКВ“ до 1994 година, односно до распаѓањето на бендот и смртта на Младеновиќ, но и потоа продолжи да се занимава со музиката. Меѓутоа, иако професионално беше доста успешна, Маргита се бореше со сопствените демони. Константно се бореше со зависноста од тешките дроги, која ескалираше откако почина нејзиниот татко.

Маги се обиде да ја победи борбата со дрогата, односно да си го спаси својот живот, но во тие обиди таа загуби се. Продаде се што имаше, со надеж дека ќе успее да си го промени начинот на живот, но ништо не и успеваше. Пред крајот на животот се пресели во напуштена зграда во предградие во Белград, каде живееше осамена и напуштена од сите. Црната принцеза на југословенскиот рок остана сама.

Набргу стана бездомник и отиде да живее во белградско прифатилиште за бездомници. Почина на 18 септември 2002 година. Зад неа не остави ништо материјално, но остави огромно музичко наследво кое никогаш нема да биде заборавено.

Нејзиниот живот и денеска е тема со која се занимаваат многу луѓе од овие простори, па така на пример новинарот Душан Весиќ ја напиша и нејзината биографија „Маги, како да беше некогаш“, а некои пак и понатаму се обидуваат да ја разберат и објаснат.

Додека некои ја карактеризираат како една од најголемите уметници од овие простори, други ја гледаат само како зависник, кој на крајот успеал да си го уништи целиот свој живот.

Од друга страна, словенскиот музичар и текстописец, Зоран Предин, ја напиша песната „Коса боје сребра“, која и ја посвети токму на неповторливата Маги, инспириран од нејзиниот живот и дело.

Како и да е, преубавата и харизматична Маргита Стефановиќ, уште попозната како Маги, засекогаш ќе остане во срцата на љубителите на рок музиката од овие простори, без разлика на проблемите со кои таа се соочуваше, бидејќи на крајот на краиштата сите имаме демони во себе кои ако не ги смириме на време, еден ден можат да нѐ убијат.