Жупаниското државно обвинителство во Вараждин поднесе обвинителен акт пред Жупанискиот суд во Вараждин против хрватска државјанка за сторени кривични дела тешко убиство со доброволно предомислување и лажно пријавување кривично дело, соопшти ДОРХ, а јави телевизијата РТЛ.

– Во обвинението, 31-годишната обвинета се товари дека на 16 март 2022 година се обидела да ја убие својата двегодишна ќерка во викендица во месноста Копривничко-крижевачка жупанија, но се откажала од намерата пред да настанат последици за детето.

31-годишната е обвинета дека после тоа во полициска станица лажно пријавила дека нејзиниот сопруг се обидел да ги убие неа и нејзината ќерка, пишува РТЛ.

Обвинетата е во истражен затвор, а советот на Жупанискиот суд во Вараждин го прифати предлогот на државниот обвинител и го продолжи притворот поради опасност од повторување на кривични дела – соопшти ДОРХ.