Никогаш не е откриено точно зошто се јавува одредено нарушување кај луѓето.

16-годишна девојка од Пали, Индија, се пожалила на постојани болки во стомакот и повраќање. Таа била болна шест месеци, поради што нејзиното семејство немало друг избор освен да ја однесе кај лекар. Кога ситуацијата станала неподнослива, таа морала да оди на операција.

Хирурзите потоа извадиле топка коса тешка дури половина килограм од нејзиниот стомак, а се испоставило дека девојчето боледува од трихофагија, односно компулсивната потреба да јаде коса, уште од осумгодишна возраст. Оваа болест е поврзана со трихотиломанија, односно неодолива потреба за вадење коса.

Кафеавата маса од влакна која лекарите ја пронашле во стомакот на 16-годишното момче била долга застрашувачки 16 сантиметри и широка осум сантиметри.

Иако трихотиломанија и трихофагија се споменуваат уште во 18 век, никогаш не е откриено точно зошто ова нарушување се јавува кај луѓето. Косата на крајот се акумулира во гастроинтестиналниот тракт и предизвикува варење и болки во стомакот.

Кафеавата маса на косата била долга 16 сантиметри и широка 8 сантиметри.

Од стомакот на тинејџерката извадена грутка коса тешка половина килограм.

Луѓето кои го имаат ова нарушување имаат потреба да ја џвакаат косата, да ја јадат, а понекогаш и да јадат туѓа коса. Трихотиломанијата често е вклучена во спектарот на опсесивно-компулсивни нарушувања.

Описот на „навиката за влечење коса“ е малку погрешен бидејќи личноста со ова пореметување всушност често влече влакна и од други места, како што се веѓите, трепките… Сè уште не е можно со сигурност да се утврди која е причината за трихотиломанија е, но тоа може да биде генетски и еколошки фактори.