Полицијата во Минхен уапси шест млади момчиња кои со измама земале предмети и бонови (ваучери) од ЛЛИДЛ. За измамата ја користеле апликацијата Lidl, која им овозможува на регистрираните клиенти да плаќаат за купување, пишува магазинот Fenix.

– Станува збор за парична загуба во шестцифрена сума, известуваат од полицијата. Според полицијата, наводните сторители користеле или лажни податоци или информации од трети лица, односно нивни лични и банкарски податоци.

Предметите или таканаречените ваучери биле нарачани со лажни информации. Оние кои биле погодени од измамата само дознале дека се ограбени и дека податоците им се украдени од писмо од компанија за наплата на долгови или Лидл.

Според информациите кои ги објави Шпигел, полицијата наведува дека наводните сторители користеле различни методи на измама.

Од една страна, тие нарачале стока преку онлајн продавницата на Лидл со неточни или податоци од трета страна. Од друга страна, би купиле т.н ваучери, на пример, во филијали и платени со апликацијата Lidl Plus, која зачувала неточни информации за плаќање. Потоа, сторителите можеле да ги претворат овие ваучери во ваучери на други компании и да ги откупат во овие компании.

Канцеларијата за криминалистичка полиција во Минхен 122, одговорна за таканаречениот компјутерски криминал, сега ги идентификуваше осомничените, кои се на возраст меѓу 22 и 25 години. Идентификувани се околу 500 случаи на измама меѓу младите момчиња кои живеат во Минхен.

Во претресите во нивните куќи биле одземени бројни мобилни телефони и лаптопи, пренесува магазинот Феникс.