На виделина излегуваат нови застрашувачки откритија за морбидната активност на таканаречената секва „Црква на народите“ во Солун, која врши наводни егзорцизми, пишува грчкиот весник „Прототема“.

Водачот на сектата, како што пишуваат грчките медиуми, покрај егзорцизмите… лечи дури и рак. На луѓето им истекува пена од устата, лазат и се удираат по подот, трчаат како луди кога ќе ги допре самопрогласениот „Божји човек“ и ги фрлаат работите наоколу.

Потоа наводно се ослободени од демоните и болеста ги напушта нивните тела преку устите. На Јутјуб каналот на сектата има десетици видеа од егзорцизми и лекови за сите болести од страна на „Божјиот човек“, претставувајќи се како свештеник.

„Доаѓаат луѓе од целиот свет кои сакаат молитва, без разлика дали имаат здравствени проблеми или некој психолошки проблем и доаѓаат да примат молитва од „човекот Божји“. Неговото име е Хараламбос Цаконидис, тој е свештеник“, велат од „Црквата на народите“.

Лековитиот допир на Хараламбос Цаконидис се вели дека лекува, според она што тој го тврди на видеата објавени на интернет, од скршеница на нога до дијабетес, притисок, па дури и рак преку егзорцизам.

„Доколку некој има здравствен проблем, ќе донесе документи од лекар што ќе покажат што е проблемот, ако не е здравствен проблем и е психолошки или духовен мислам. Бог понекогаш дејствува веднаш, директно. Потребно е време. Зависи како Бог сака да постапи, зависи и од вашата вера. Тоа не е математика“.

Сепак, се чини дека некои не се целосно излечени.

Темнокоса жена, која наводно е опседната и закрепната по егзорцизам, на видео објавено пред 7 години, многу личи на костенливата жена, која на друго, подоцнежно видео, една година подоцна, е прикажана со здравствени проблеми на кое ја лекува Цаконидис, па дури и наводно ја исфрла нејзината болест од… устата.

„Ако „човекот Божји“ рече дека е слободен, тој ќе биде слободен. Тоа е нешто направено духовно. Ќе видите промени подоцна“.

Впечатлив е и податокот дека на друго видео, при егзорцизам на млад човек, на кадарот, за само неколку секунди, се гледа како маж му дава насока на… мрзливиот, оној кој го држи наводно опседнатиот.

Тој се покорува и веднаш ги трга рацете од патот и го држи за раце, додека на друго видео, една жена во собата одеднаш почнува да трча и да ги фрла работите бидејќи демонот влегол во неа. Потоа започнува… дијалогот со демонот, кој е речиси ист во сите видеа.

„Избавување од демоните. Има луѓе кои се опседнати од нечисти духови и „човекот Божји“ се моли за нив и тие се ослободуваат“.

Собирите и егзорцизмите на сектата „Црквата на народите“, наводно, започнале во 2006 година, додека по наредба на обвинителството, се истражуваат нејзините активности.