Прогласенa е за едно од петте најдобри места за нуркање во светот.

Големата сина дупка е мистерија на океанот која изгледа како премин во друг свет. Тоа е околу 100 километри од градот Белизе, најголемиот град во една мала земја на брегот на Карибите.

Големата сина дупка е со дијаметар од повеќе од 300 метри, а длабока е околу 125 метри. Формиран е како пештерски систем во последниот глацијален период кога нивото на морето било значително пониско. Откако нивото на океанот почнало да расте, пештерата била потопена, а покривот се урнал, пишува Full Suitcase.

Бројните студии ги наведоа научниците да започнат со истражување на врската помеѓу дупката и исчезнувањето на Маите, еден од најцивилизираните индиски народи во Индијана Америка. Проучувајќи ги наслагите на дупки и елементи во трагови, тие заклучуваат дека големите суши целосно ја уништиле цивилизацијата.

Познатиот француски истражувач Жак Кусто ја забележал нејзината длабочина во 1971 година и го прогласил за едно од петте најдобри места за нуркање во целиот свет.

Пред неколку години, тим на истражувачи, вклучувајќи го и неговиот внук Фабиен Кусто, како и милијардерот Ричард Бренсон, тргнаа на експедиција за да откријат што има на дното.

Сонар ја скенирал целата дупка за да може да се направи првата 3Д мапа на внатрешноста, а резултатот е фантастичен бидејќи за прв пат може да се видат минералните формации и другите детали што ги содржи.

Некои од нив се уште не се идентификувани, па се уште се истражуваат, а истражувачите биле окупирани од слој водороден сулфид, црнила во која нема ниту кислород, ниту живот. Океанографот Ерика Бергман изрази изненадување за чистотата на дупката, во која пронашле само неколку парчиња пластика.

📸

📸