Молк, тишина, остар мирис на цвеќе и свеќи се шири по улиците околу основното училиште „Владислав Рибникар“ во Врачар, на платото кај Цветниот плоштад, па дури и преку улицата „Краљ Милан“ пред Југословенскиот драмски театар.

Белград синоќа беше мал и тесен за сите оние кои сакаа да им оддадат почит на трагично повредените деца и нивниот „чичко Драган“, убиениот обезбедувач кој прв се најде на патот на ученикот-убиец, Коста Кецмановиќ ( 13) кој покрај Драган Влаховиќ уби уште вкупно осум девојчиња и момчиња, а рани шест потешко и полесно, меѓу кои и една професорка по историја.

Мачна тишина, река од луѓе со цвеќиња и свеќи

Во најпотресната парада што ја видел Белград, на две места пред основното училиште „Владислав Рибникар“ се запалија свеќи. Токму на еден од нив се виде еден од најтрогателните моменти, детски цртеж на кој беше ликот на храбриот и омилен херој на децата – Драган Влаховиќ.

Пораката, дури и за оние со најтврдо срце, а такви немаше на овој собир, донесе солзи.

„Драган Влаховиќ – нашиот херој“, пишува на цртежот на кој е прикажана фигурата на убиениот чувар облечен во наметка од суперхерој.

Една од мајките која дошла со своето дете да им оддаде почит на жртвите, тивко ја прашала својата ќерка дали Драган бил навистина толку омилен меѓу учениците.

“Да, сите го сакавме многу! Тој беше добар човек со големо срце, мамо, не знаеш колку беше добар…” – со расплакан глас рече малото девојче.