Српските цариници во соработка со полицијата на 7 јуни откриле обид за криумчарење употребувана стоматолошка опрема сокриена во багажникот на автомобил на влез на граничниот премин Градина.

Прекршокот бил откриен кога на влез во државата на редовна контрола пристигнало возило „форд мондео“ со српски регистарски таблички, управувано од 50-годишен турски државјанин во друштво на двајца српски државјани.

Тие патувале на релација Турција – Србија и при влез во Србија, на прашање на цариниците дали имаат нешто да пријават, сите тројца рекле дека со себе носат само лични работи.

Но, деталната контрола на возилото што следела ги побила нивните зборови, имено, со отворање на багажникот, цариниците најпрвин пронашле нерегистриран апарат за стерилизација на стоматолошка опрема, по што на патниците им било кажано да го отворат багажот.

Потоа, во еден од куферите биле пронајдени неколку поголеми пликови наполнети со разни стоматолошки инструменти: клешти, огледала, пинцети, сонди итн.

Интересно е што пред увидот било констатирано дека споменатиот патник со наведената стока веќе се обидел да влезе во државата во претходната смена, кога му било наредено да ја врати робата во странство, но чекал и повторно се обидел.

Патниците немаат право да внесуваат професионална медицинска опрема во Србија, туку тоа можат само правни лица.

📸

📸

📸