Откако голем број на граѓани се префрлија од пелети на греење со инвертери, топлотни пумпи или дрва побарувачката на овој енергенс драстично се намали.

Високите цени од над 500 денари за вреќа од 15 килограми ги одвратија граѓаните од пелетите, а печките на пелети се продаваат по ниски цени по македонските огласници.

Според моменталните цени тие се околу 230-250 денари за вреќа, но ретко кој купува, велат продавачите и очекуваат цената допрва да паѓа.