Педијатриски хирург е осуден на 6 месеци затвор поради ампутација на два прста на 14 месечно момче по операција во болница во Солун.

Малото момче во 2017 година било подложено на операција на одвојување на прстите во Солун, бидејќи се соочувало со проблем од раѓање. По операцијата, настанале компликации, што резултирало со ампутација на двата прста на детето кое сега има 6 години.

Случајот отиде пред лицето на правдата, по жалба на родителите на детето, а го разгледуваше Едночлениот кривичен суд во Солун. Докторот на крајот бил осуден на шест месеци затвор условно во траење од три години за делото телесно оштетување од небрежност.

Во разговор за грчките медиуми, таткото на 6-годишното дете детално опишува се’ што се случувало пред и по операцијата.

– Го одведовме нашето дете кај овој лекар за едноставно одвојување на прстите. Нашето дете е родено со синдактилија на десната рака, средниот и домалиот прст. Како што ни беше кажано, тоа беше многу едноставна операција без никаков ризик и тој ме увери дека нема шанси нешто да тргне наопаку. Ми гарантираше дека ќе стави графтови при разделбата, но не го сторил тоа, вели таткото.

Кога го видел детето по операцијата и сфатил дека не се ставени графтови, раскажува тој, веднаш знаел нешто не е направено како што треба.

– Докторот ми рече дека одлучил дека не се потребни графтови. Но, на детето не му беше добро. Го држеа во болница повеќе денови отколку што треба и ми рекоа дека прстите се малку поцрнети, но тој рече дека не е ништо страшно и ќе биде добро. Ми рекоа дека после неколку дена ќе треба да одиме да ја прегледаме раната и ми рекоа дека цело време се подобрува. Докторот никогаш не ми кажа дека има некакви компликации. Всушност, тој ми рече дека ако друг лекар освен него ги тргне газата и завојот, тогаш нема повеќе да го допре моето дете, вели таткото

Се онесвестив- прстите беа јагленисани

Родителите на малото момче тврдат дека кога сфатиле дека нешто не е во ред, побарале лекарот да биде присутен за една од следните промени на преврските на раната.

„Во еден момент инсистирав да останам и дефинитивно да ги видам прстите на моето дете. Му кажав дека ако не ми дозволи да останам, ќе го земам детето и ќе одам во друга болница. Тогаш ми дозволи и и штом ја отвори газата и ја видов состојбата на прстите се онесвестив. Прстите беа јагленосани. Потоа ја собрав сета сила да издржам. Излегов од собата, не можев повеќе да издржам“.

„Докторот истрча по мене и се извини. Категорично рече дека во 40 години кариераова му е единствена грешка и дека ќе направи се за да ја исправи. Дури ми кажа дека дури и ќе го испрати моето дете во Англија. Му поверував. Му кажав дека ние сме луѓе и грешиме, но на лекарите немаат оправдување за тоа бидејќи тоа чини премногу. Му реков, сепак, дека ќе ја има мојата поддршка да даде се од себе за да ги спаси прстите на моето дете“, вели за newsit.gr таткото на детето.

Дома сфативме дека го осакатил детето

„Но, се чини дека ова ветување ми беше дадено само за да добие на време. Тој не направи апсолутно ништо. На крајот, тој тајно му ги ампутираше прстите на моето дете. Без да не информира дека ќе направи такво нешто. Ни кажа дека ќе го однесе моето мало момче на операција за чистење и на крајот ги ампутираше прстите. И не ни кажа ништо, тоа е безобразно. Се вративме дома, детето случајно ја одвитка газата во сон, а потоа го сфатив злосторството што го направи докторот“.

Детето сè уште не може да закрепне

За крај, таткото на 6-годишното дете зборува за проблемите што ги создала лекарската грешка во секојдневниот живот на неговото дете.

„Немам зборови да опишам како моето дете ја доживеа оваа ситуација. И детето и ние. Моето мало момче сè уште не може да се опорави. Само што заврши прво одделение во основно училиште, не може да пишува како што треба, многу му е тешко, неговата мала рака не може да биде целосно функционална. И не можам да ја опишам неговата психологија. Работите се тешки, но имаме голема помош од целиот свет и не сакам ниту едно друго дете да помине низ она што го минува моето од таква ужасна негрижа“, со емоции завршува тој.

Докторот тврди дека компликациите не можеле да бидат избегнати

Во своето извинување, детскиот хирург го негираше обвинението за несовесна телесна повреда и тврдеше дека компликациите не можеле да се избегнат.

Тој беше прогласен за виновен за нанесување телесни повреди од Едночлениот прекршочен суд во Солун и беше осуден на 6 месеци условен затвор со тригодишна суспензија. Тој поднел жалба на решението.