Началникот на полициската управа за град Белград Веселин Милиќ вечерва изјави дека момчето кое пукало во основното училиште „Владимир Рибникар“ во изјава во полицијата изјавило дека е „психопат кој треба да се смири“.

Милиќ изјавил дека момчето било во полициското одделение за град Белград и дека штотуку „заминало во здравствена установа за лекување на малолетници, во присуство на работници од Центарот за социјална работа“. Милиќ за РТС повтори дека самиот напаѓач повикал полиција и ја известил за делото.

„Тој изјави дека чудно дишел за време на егзекуцијата и дека му се чинело дека е правилно да се јави во полиција и самиот да се пријави. Од кога влегов во МВР во 1998 година, ниту јас, ниту некој од истражниот персонал не слушнавме или видовме дека вакво нешто се случило во нашата Србија и секако се надевам дека нема да се повтори“, рече тој и додаде дека било тешко да се дознае мотивот за злосторството.

„Во интервју во присуство на Центарот за социјална работа, момчето изјави дека е игнориран од општеството во кое се наоѓа и дека во текот на целиот социјален живот бил исклучен од комуникација и игра на одмор или екскурзија и дека тоа го навело преку своите мисли и постапки да го направи ова“, рече Милиќ.

На прашањето дали напаѓачот сам ги направил четирите молотови коктели кои му биле пронајдени во чантата, началникот на полициската управа за град Белград одговорил дека напаѓачот немал намера никого да запали.

„Како што рече, сакал да направи некаков ѕид или бариера на влезот, за да не може полицијата или некој друг да влезе внатре и да пружи помош“, вели Милиќ. Тој додаде дека во последно време има зголемена употреба на ладно оружје од страна на малолетници.