Германското Министерство за внатрешни работи потврди за порталот The Local Germany дека парламентарците наскоро ќе расправаат за предлог-законот за дозволување на двојно државјанство, пишува Fenix ​​Magazine.

Луѓето во Германија кои сакаат да се натурализираат како Германци и да го задржат своето прво државјанство, сега имаат датум пред Божиќ кога Бундестагот ќе ја разгледа нивната ситуација.

„На имигрантите кои сакаат трајно да останат во Германија треба да им се даде можност да учествуваат и да дадат целосен придонес во натурализацијата. Модернизацијата на Законот за државјанство има за цел да создаде вистинска рамка за ова“, рече портпаролката на Сојузното Министерство за внатрешни работи. „Генерално треба да се дозволат повеќекратни државјанства. Според тоа, натурализацијата повеќе нема да бара откажување од претходното државјанство.

Според Министерството, новиот закон, исто така, ќе го скрати времето што некој треба да живее во Германија пред да добие право на државјанство преку натурализација. Луѓето кои покажуваат докази за интеграција во германското општество ќе имаат и пократко време на чекање за натурализација, како поттик.

Оваа вест го означува почетокот на крајот на долгото чекање за многу жители на Германија, кои го одложија добивањето германско државјанство поради општото барање да се откажат од претходното државјанство.

Исклучоци имале само оние чие второ државјанство било од Европската унија, оние од земји кои не дозволуваат откажување и оние кои аплицирал за посебна дозвола да го задржат првобитното државјанство поради тешкотии – често долг и бирократски процес.ж

Додека другите земји, како Данска во 2015 година, веќе ги либерализираа законите за двојно државјанство, демохристијаните (ЦДУ) на Ангела Меркел останаа цврсто против тоа. Како доминантна политичка сила во Германија, многу долгогодишни жители на Германија речиси се откажаа од надежта дека законот ќе се промени, пишува списанието Феникс.

Сепак, коалицискиот договор од 2021 година меѓу Социјалдемократите (СПД), Либералните слободни демократи (ФДП) и Зелените ја замрзна ЦДУ од федералната влада за прв пат од 2005 година и повторно разгорија некои надежи кај овие германски жители.

Трите партии ја изразија својата намера да го реформираат германскиот закон за имиграција за да се овозможи двојно државјанство. Но, последнава година не потврдуваат кога би можеле да донесат нов закон – до сега.

„СПД долго време се залагаше за модернизација на законот за државјанство и негово прилагодување кон реалноста на нашето имигрантско општество“, изјави за The Local Себастијан Хартман, претседател на контингентот на СПД во рамките на Комитетот за внатрешни работи на Бундестагот.

„Дури и денес, поради законски исклучоци, многу одлуки за натурализација се носат со прифаќање на повеќекратно државјанство.

Филиз Полат, претседателка на Зелената партија за миграција и интеграција во Бундестагот, за The Local изјави дека дозволувањето двојно државјанство е промена која „одамна доцни“. „Модерен закон за државјанство е неопходен за земја за имиграција како Германија“, вели таа. „Државјанството ќе стане трајна врска на правна еднаквост, учество и припадност.

Стефан Томае, член на ФДП во Комитетот за внатрешни работи на Бундестагот, рече дека натурализацијата ќе биде можна по пет години, а не по сегашните осум. Со доказ за специјална интеграција – вклучително и познавање на германскиот јазик – апликантот за натурализација треба да се квалификува по три години.

„Луѓето кои доаѓаат овде, градат живот за себе и чувствуваат постојана поврзаност со Германија треба брзо да се натурализираат“, изјави тој за The Local. „Ние сакаме луѓето кои живеат со нас, кои добро се интегрирале јазично, правно, економски и културно, кои придонесуваат за успехот на нашето општество и ги исполнуваат своите одговорности – исто така да имаат сродни права и да ги направат постојана понуда за интеграција.

Томае, исто така, рече дека ФДП сака реформата да биде придружена со кампања за запознавање на потенцијалните Германци со нивните нови права, помагајќи да се поттикне натурализацијата.

Додека сите три владини партии се согласуваат за општиот принцип за дозволување повеќекратно државјанство, долгогодишните жители на Германија кои сакаат да се натурализираат сепак треба да очекуваат неколку правни препукувања.

Како прво, сè уште не е јасно колку ситни детали допрва треба да се разработат.

Едно потенцијално отворено прашање е до каде треба да се прошири државјанството генерациски. Додека децата на натурализираните Германци нема да мора да се откажат од двете државјанства, Томае рече дека треба да има јасни правила за тоа дали внуците на натурализираните Германци треба да избираат државјанство ако веќе имаат право на друго.

Ниту МВР ниту собраниските претставници не сакаат да потврдат кога точно очекуваат да стапи на сила новиот закон. Сепак, долгогодишните жители во Германија можеби ќе треба да почекаат уште малку бидејќи Бундестагот го финализира нацрт-законот пред да го усвои.

„Федералното Министерство за внатрешни работи во моментов го подготвува овој нацрт-закон и ние внимателно ќе го испитаме“, вели Хартман. „Доколку Владата ја донесе својата очекувана одлука во декември, собраниската процедура би требало да ја завршиме најдоцна до летото 2023 година.

Доколку, како што е предвидено, новиот закон биде донесен во летото 2023 година, старите правила може да продолжат да важат за кратко време, за да се осигура дека државните службеници се подготвени за новите правила. Точниот период на чекање најверојатно ќе стане појасен кога Бундестагот ќе почне да расправа за нацрт-законот.