Дијана Хркаловиќ, поранешна државна секретарка во српското МВР, ги откри своите сознанија за убиството на пејачката Јелена Марјановиќ, за кое нејзиниот сопруг Зоран неодамна со првостепена пресуда беше осуден на 40 години затвор.

На прашањето на новинарот Миломир Мариќ што знае за случајот со убиството на пејачката Јелена Марјановиќ, таа одговори:

– Тогаш бев во МВР, но не бев директно одговорна за таа истрага за убиство, како што не бев одговорна за ниту една истрага за убиство. Жал ми е што медиумите го напаѓаат начинот на кој тогаш се водеше таа истрага, бидејќи истрагата ја водеше сега починатиот инспектор Дејан Јовиќ, изјавила Хркаловиќ, пренесува Хепи.

Таа додаде дека полицијата уште по првите неколку дена знаела дека сопругот на Јелена е одговорен за ова, како што Хркаловиќ го нарекува, злосторство од страст.

– Веќе во првите неколку дена знаевме дека Зоран Марјановиќ е убиецот. Тоа апсолутно беше злосторство од страст, тоа беше јасно. Таа клечела на колена и го молела да не ја убие. Според мене, посесивноста е апсолутно мотивот. Сето тоа се добро познати работи, пресудата конечно стигна, но би сакал да истакнам уште нешто, што ми беше впечатливо. Во 1990 година Зоран Марјановиќ, тогаш на десет години, на убедување на мајка му, според моите тогашни информации, целото семејство било многу чудно, дава интервју во кое зборува за патувањето во „астралниот свет“. 10-годишно дете зборува за патување во „астралниот свет“, за некои „астрални проекции“, а кога новинарот ќе го праша: „Што е астралниот свет?“, Зоран Марјановиќ одговара дека тоа е светот на мртвите. Низ своите соништа, во име на таа визија, тој патува низ тие нивоа, вели дека има четири негативни нивоа и седум позитивни, а на прашањето: „Кои се овие негативни нивоа?“, тој одговара дека тоа се нивоа поврзани со убијци. Дете од 10 години зборува за убијци, за „Градот на мртвите“, рече Хркаловиќ.

За наводите дека Јелена Марјановиќ била во врска со познат политичар, таа истакна дека не за џабе кажала дека мотивот за убиството е посесивност.

-Јас, Мариќ, не реков за џабе дека мотивот е најверојатно посесивност и дека се работи за злосторство од страст. Ако ти го кажав тоа, може само да значи, а посесивноста е еднаква на љубомора и целото тоа во пакет, открива Дијана Хркаловиќ.

Поранешната државна секретарка изјави дека е потребно само време да се сложат сите тие докази.

– Тој човек е убиец. Таа болна атмосфера во семејството ја забележавме уште првиот ден, тоа јавноста го знае. Не презентирам ништо ново овде. Тој случај полицијата го разреши во првите два дена. Ви кажувам, веќе во првите два дена знаевме дека тоа е Зоран Марјановиќ. Нема мистификација, само требаше време да се сложат доказите и потоа да се донесе пресудата вака како што е пресудено – рече таа.

Таа додаде дека јавноста треба да го осуди Зоран Марјановиќ, како што судот го осуди, како брутален убиец.

– Жал ми е што јавното мислење е поделено за тој човек. Уште еднаш ќе ве потсетам, Јелена клекна на колена и го молеше тој човек да не ја убие. Значи, оној дел од јавноста што го сожалува тој човек, кој го поддржува и кој на каков било начин прави „шпанска серија“ наместо да го осудува, како што е правно и судски осуден на 40 години затвор како убиец, како суров убиец. Жената го молеше на колена. Не треба да се мистифицираат работите, жената клечеше, плачеше, го молеше да не ја убие. Мислам дека треба да ставиме крај на тоа и да го осудиме тој човек, како што судот го осуди, за брутално злосторство од страст – заклучи Хркаловиќ.