Омалаксаност, висока температура до 40 степени, болки во мускулите, осип… се симптоми на вирус кој ги мачи децата од предучилишна и училишна возраст последните неколку недели во соседна Србија, пишуваат медиуми. Според експертите, тоа е таканаречениот „американски вирус“ и она што го разликува од другите е тоа што покрај класичните симптоми, на телото се појавува и карактеристичен осип. Децата генерално се лекуваат со антипиретици, пијат повеќе течности, а доколку е присутна бактериска инфекција, лекарот препишува антибиотик и сè поминува за седум до 10 дена.

Како што објаснуваат лекарите, најважно е лабораторијата да се направи навреме, особено ако температурата е висока и детето да добие соодветна терапија. Според педијатарот д-р Саша Милиќевиќ, променливото и на моменти студено време го стимулира ширењето на вирусите, без разлика што е мај, времето е студено, што дополнително придонесува децата да се разболат бидејќи остануваат во затворени простории.

– Вирусот е присутен веќе некое време, децата имаат висока температура, се појавува осип, што уште повеќе ги плаши родителите. Температурата рапидно расте, децата се слаби, па се случува некому да му треба инфузија – вели д-р Милиќевиќ за „Блиц“.

Јелена М., жителка на Белград, вели дека нејзината ќерка наеднаш добила висока температура, која за половина час скокнала од 38 на 40.

-На почетокот ми се чинеше дека е само настинка, но кога доби температура од 40, буквално ја однесовме на лекар. ЦРП-то е 100, има благ осип на нозете и рацете, и давааа лекови и цело време лежи. Ми рекоа дека е вирус, но и дека е бактериска инфекција, така што е вклучен и антибиотик и трае веќе четврти ден. Се слушнав со родителите од нејзиното училиште, истиот проблем го имаат уште неколку деца – изјавила за „Блиц“ мајката на деветгодишното дете.

Клиничка слика на „американскиот вирус“

Овој вирус ја прикажува истата клиничка слика како и сите други, додава педијатарот, но се карактеризира со висока температура и осип.

– Децата имаат температура, истоштени се и често имаат црвени очи. Се јавува губење на апетитот и повозрасните деца се жалат на болки во рацете и нозете. Одреден процент од децата имаат дијареа и осип на кожата. Сето тоа ги плаши родителите, бидејќи температурата нагло се зголемува, а има и течење на носот и кашлица. Меѓутоа, кога ќе споредиме, симптоматологијата генерално не е особено различна од претходните вируси. Некогаш наликува и на алергија, но не е алергија, бидејќи овде имаме и температура – вели д-р Милиќевиќ за „Блиц“.

Како се лекува и колку долго трае

Кога станува збор за вируси, антибиотиците обично не се користат, освен ако тоа не се појави и бактериска инфекција, а потоа се јавува и покомплицирана клиничка слика.

– Нема посебна терапија освен ако нема некои комплицирани случаи, а вирусот најчесто поминува сам. Треба да се даваат антипиретици и да се даде малку повеќе течност од вообичаеното. Многу е важно детето да одмори, да ги ограничи сите активности, не треба да оди на училиште или градинка, да се изолира од својот брат, сестра, баба, дедо. Вирусот е многу заразен. Кај возрасните и кај оние кои имаат хронично заболување може да направи проблем – вели педијатарот за „Блиц“.

Сè обично трае од пет до 10 дена, освен ако нема некои компликации како пневмонија или некоја посериозна компликација.

– Децата кои имаат нормален имунитет сами ќе го поминат, но ако детето има некои компликации како кашлица, премногу лоша состојба, понекогаш е потребна инфузија, но и антибиотици ако се докаже дека детето и има бактериска инфекција. Антибиотиците не делуваат против вирусите, затоа не треба да му ги давате на вашето дете „на памет“ и на своја рака, „за секој случај“ – вели д-р Милиќевиќ.

Од каде дојде „американскиот вирус“?

Како што додава педијатарот, поради миграциите на населението луѓето носат, пренесуваат вируси, а освен тоа сами вирусите мутираат и бараат начин да преживеат.

– Овој пат е идеален за пренесување на вирусот, децата се уште се во затворени простории. Проветрувајте ги просториите, ако некој е болен нека се изолира, одете на лекар на време, земајте течности и многу овошје и зеленчук. Секако со терапијата што ви ја дава само докторот – вели за „Блиц“ д-р Милиќевиќ.