Еден лекар сподели што точно се случува со вашето тело додека полека се приближувате до смртта.

1. Срцето ви успорува

Прво, вашето срце ќе почне да чука побавно – за возврат, вашата крв ќе пумпа побавно низ вашето тело и вашиот крвен притисок ќе се намали, напиша за Science Focus специјалистката за палијативна медицина д-р Кетрин Маникс.

Додека ова се случува, може да се чувствувате смирени или да почувствувате немир или збунетост.

2. Вашето дишење се менува

Вашето дишење ќе следи автоматски обрасци генерирани од респираторниот центар во мозочното стебло.

Може да стане потешко и побучно – некои луѓе губат чувство во устата и грлото. Но, ова се случува без видливи проблеми, рече докторката.

Можеби ќе почнете да дишете побавно и поплитко.

Вашиот здив може да се движи од длабок кон плиток и од брз кон бавен во повторливи циклуси.

Може да има пауза и на крајот ќе престане. Вашето срце ќе застане по неколку минути бидејќи не добива повеќе кислород.

3. Потонување и излез од свеста

Постепено ќе поминувате помалку време будни, рече д-р Кетрин. На површината може да изгледа како сон, но постепено ќе се занесувате во свеста на подолги временски периоди додека се приближувате до крајот, можеби дури и без да го сфатите тоа.

Докторката Кетрин напиша: „Кога ќе се разбудат, луѓето велат дека спиеле мирно, без да се чувствуваат како да се онесвестени“.

Истражувањето објавено претходно годинава покажува дека можете дури и да влезете во медитативна состојба. Научниците случајно го снимија нашиот најкомплексен орган додека се гаси, прикажувајќи неверојатна слика од смртта.

Пациент со епилепсија бил поврзан со електроенцефалограм (ЕЕГ) пред срцев удар. Тоа значело дека 15 минути пред неговата смрт е снимен на ЕЕГ.

За 30 секунди од двете страни на последното чукање на срцето на пациентот забележано е зголемување на многу специфични мозочни бранови. Овие бранови, познати како гама осцилации, се поврзани со работи како враќање на меморијата, медитација и сонување.

Ова може да значи – иако ќе треба да се направат уште многу студии – дека можеме да видиме еден вид филмска ролна на нашите најдобри спомени додека умираме.

Деловите од мозокот кои беа активирани во оваа студија исто така сугерираат дека може да влеземе во мирна состојба на сон што е слична на медитација.

4. Може да реагирате на звук

Истражувачите мислат дека сè уште можете да слушате звуци во последните моменти, и покрај тоа што изгледате како да не реагирате.

Набљудувајќи ја активноста на мозокот на пациентите во кома во 2019 година, тие предвидоа дека некоја форма на свест на крајот може да биде возможна.

Иако можеби ќе можете да слушнете, можеби не мора да значи дека ќе разберете што се случува.