Владимир К., таткото на ученикот Коста К., кој во средата уби осум соученици и чуварот во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Белград, на рочиштето во Вишото јавно обвинителство негираше дека сторил тешко кривично дело со тоа што го однел синот на стрелиштето и го чувал огненото оружје недоволно обезбедено против општото обезбедување.

Како што дознава српска „Политика“, тој ја изнесувал својата одбрана речиси три часа.

Владимир К, како што се сомнева, не обезбедил услови за безбедно сместување и чување оружје и муниција за да не можат да дојдат во сопственост на неовластени лица, односно да бидат заклучени и посебно издвоени во сефови, каси или слично.

– Се сомнева дека од неговите дејствија, на 03.05.2023 година, неговиот син К.К. успеал да ги поседува пиштолот „Ч.З. Шедов“ калибар 9 х 19 мм и пиштолот „Ругер МК“ калибар 22 мм ЛР, за што Владимир К. има дозволи од надлежен орган. Се сомнева дека оружјето било во непрописно обезбеден метален сеф во плакарот лоциран во холот на станот – соопшти Вишото јавно обвинителство Белград.

За потсетување, Коста со себе однел оружје и муниција во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Белград и испукал голем број истрели и убил еден обезбедувач и осум соученици, а тешко ранил шест ученици и наставничката по историја.

Обвинителството ќе му предложи на судијата за претходна постапка на Вишиот суд во Белград на осомничениот да му одреди притвор за да не влијае врз сведоците, за да не го повтори кривичното дело за краток временски период, но и поради вознемиреноста на јавноста.