Воениот аналитичар Маринко Огорец во живо во студиото N1 го коментираше говорот на рускиот претседател Владимир Путин и ситуацијата во Русија и Европа.

„Пораките на Путин се многу опасни, тој не блефира“, изјави Маринко Огорец и додаде: „Ако му се закануваат, како што вели, ќе употреби нуклеарно оружје, тој е подготвен да предизвика трета светска војна“. Сега е опасна ситуација. Тоа не се негови амбиции, туку лично му се закануваат. Загрозени се и неговите поданици. Постоењето на Путин е во прашање, тој не смее да ја загуби војната“, вели тој.

Коментирајќи ја ситуацијата во Русија, распродадените летови по говорот на Путин и се повеќе вести за отпор кон идеите на Путин, Огорец рече дека нема знаци за државен удар:

„Русија има историско искуство со такви ситуации, не може да се зборува за државен удар. Засега нема индикации, Путин има одлична поддршка од мнозинството од населението“.

Тој вели дека утринскиот говор не е потег на очај туку единствен логичен потег.

Тој не го смета утринскиот говор за очајнички потег: „Тоа е единствениот логичен потег што може да се направи сега“. Од почетокот на агресијата, руската армија направи низа грешки, а оваа сега, контраофанзивата на украинските сили, е една од катастрофалните грешки во раководството. Очигледно имаат проблем и со лидерството и со логистиката. Путин мора да ги зајакне своите сили“.

На прашањето кога Путин би можел да одлучи да употреби нуклеарно оружје, Огорец рече:

„Што се однесува до нуклеарното оружје, се надевам дека нема да дојде до тоа. Ако се појави првата печурка, двете страни веднаш ќе го испразнат арсеналот и тогаш цивилизацијата нема што да бара, готово е со човечкиот вид и цивилизацијата каква што ја знаеме. Што се однесува до неговата пресметка, проблемот е што навистина не ги знаеме виталните интереси на Русија за кои тој смета дека треба да се заштитат“.