Страшна трагедија се случи во соседна Грција, поточно во гратчето Гревена каде почона 6 годишно момче, кое ненадејно во вторникот на 3-ти јануари доживеа мозочен и заврши во болница.

– На крајот, 6-годишниот Томас од Гревена, малото момче кое на 3-ти јануари доживеа мозочен удар и во последните 24 часа беше хоспитализирано на детската ИЦУ на Универзитетската болница во Патра, почина, објавија грчките медиуми.

Според информациите, 6-годишното момче било прогласено за мозочно мртво, а грчките медиуми наведуваат наведуваат дека и покрај болката ненадоместливата загуба, неговите родители донеле одлука за донирање на неговите органи.

Трагичната приказна започнала попладнето на 3-ти јануари кога малиот Томас доживеал напад додека бил дома. Брза помош го однела детето во болницата во Гревена каде лекарите извршиле интубација и одлучиле да биде префрлено на ИЦУ.

Следниот чекор за тамошните лекари било да продолжат со процес на „ладење“ на мозокот, за да го заштитат од можни оштетувања поради седација при започнување на лекувањето.

Сепак, и покрај напорите на лекарите, 6-годишниот Томас не успеал и ја загубил битката за живот.