Само чиста среќа и вистинско чудо го спасија 19-годишен студент кој денеска напладне падна во празнина од прозорец на третиот кат, во зградата на Правниот факултет во Солун.

Младиот човек со возило на брза помош веднаш бил пренесен во болница. Според информациите на грчките медиуми, од страна на лекарите од болницата, здравствената состојба на 19-годишникот се смета за стабилна, додека тој е контактибилен и има комуникација со околината.

Младиот човек се здобил со неколку скршеници, а во моментов му се прават тестови за да се утврди нивната тежина. Според истите информации, и родителите на детето се во болница.

Како се случил инцидентот?

Младиот човек најверојатно седел на прозорецот и под неутврдени околности се нашол во празнината. Како што се жалат многу студенти, предавалната била толку преполна со луѓе што немало место. Резултатот на тоа било студентите да седат до прозорците и на подот.

Според очевидци, падот на ученикот во празнината наводно го ублажил ранецот што го носел и фактот дека пред да падне на земја удрил во надворешен дел од клима уред.

„Бев во просторијата. Одеднаш слушнавме бучава. Дознавме дека детето паднало од третиот кат додека имавме лекција. Салата беше задушливо полна, некои деца беа дури и на подот. Генерално, ситуацијата беше задушувачка. Слеговме долу. Брзата помош била брзо известена. Детето било во лоша состојба, не покажало дека може да ги движи рацете и нозете. Зборуваше, но не можеше ништо да мрдне“, вели еден студент.

„Одеднаш ги видов моите колеги студенти како се собираат на прозорецот. Слушнав дека имало несреќа. Слегов и го видов детето како лежи под системот за климатизација. Беше свесен, но не се движеше. Додека го ставаа во амбулантата, тој се обидуваше да му даде информации за контакт на нашиот учител за неговото семејство. Зборуваше нормално, изјави друг студент.