Голема воена вежба, во која учествуваат околу 4.600 американски и сојузнички сили, почнува в четврток, 12 мај, на полигонот Криволак во Северна Македонија и има цел да ги тестира силите на НАТО во случај украинската криза да се прелее на Балканот или во Источна Европа, пренесуваат медиумите во соседството.

Според порталот „Балканска безбедносна мрежа“, вежбата наречена „Брз одговор 22“ почнува со слетување засилен баталјон од американската 173. падобранска бригада на Криволак.

На вежбата, како што анализираат, освен американски војници, ќе учествуваат и припадници на вооружените сили на Северна Македонија, Велика Британија, Италија, Франција, Црна Гора, Албанија и на Грција.

„Сенката на војната во Украина е силна и повеќе нема политички еуфемизми во објаснувањата за сценаријата на вежбата. Јасно е дека ова е проверка на НАТО во случај да треба да се вклучи на Балканот или на Истокот“, се вели во текстот објавен во српските медиуми.

Предвидено е ангажирање 45 авиони и хеликоптери, околу 1.800 падобранци и заштита на борбени авиони.

Порталот додава дека централно место на вежбата е полигонот Криволак бидејќи е уреден за обука во услови блиски до војна. На тој простор, покрај слетувањето, ќе биде прикажана и директна воздушна поддршка, пренесуваат српските медиуми.

Анализираат дека на вежбата ќе учествуваат американски авиони „А-10“ од Националната гарда на Мериленд, а на аеродромот „Петровец“ пристигнаа хеликоптери Chinook и Black Hawk од Америка и Apache од Велика Британија.

Во написот се додава дека вежбата ќе трае до 20 мај и е дел од меѓународната вежба организирана под истото име оваа пролет во арктичките, балтичките и во балканските региони.