Во стабилна состојба е битолчанецот кој во кафуле побарал кисела вода, а се сомнева дека му донеле и испил детергент за перење на садови. Но, веројатно дека ќе останат последици по неговото здравје. Ова за „Макфакс“ го посочува докторот и директор на Клиниката за токсикологија, Ридван Бајрами. Тој вели дека состојбата на 42-годишникот е подобрена, споредено со од пред два дена.

„Во тек се испитувања. Има некои хемиски состојки, кои ќе треба да потврдат, а однесени се за анализирање на Судска медицина“, вели директорот Бајрами, прашан што испил пациентот, поради што за момент му се влошила состојбата.

Прашан дали станува збор за детергент за миење садови, директорот додава: „Не можеме да го кажеме тоа така, ние првично така го примивме, дека консумирал средство за миење садови во машина“.

Пациентот веќе има оштетувања на хранопроводникот и желудникот. Медицинскиот тим на Клиниката ќе се бори за да не дојде до компликации.

„Веројатно е да има последици со хранопроводот и желудникот. Ќе видиме како ќе оди од тој аспект. Нека помине акутната фаза, па потоа ќе се справуваме со компликациите“, додава директорот на Клиниката за токсикологија за „Макфакс“.

Прашан дали овие компликации кај пациентот може да се доживотни, тој вели тоа ќе зависи од степенот од оштетувања.

„За жал се зависи до кој степен е стигнато. Која фиброза, дали ќе треба интервенција, дали гастро-конзервативно ќе се третира, ќе видиме потоа. Сега се бориме оваа фаза да се надмине. Сега е стабилен, не можеме ништо да кажеме. Хранопроводот може да перфорира ако е некроза, па да направи мемедијастинит, плеврит, и така натаму“, додава Бајрами за „Макфакс“.

Случајот е пријавен во полиција од страна на сестрата на битолчанецот. Според пријавеното, тој испил кафе и побарал пакувана вода, а кога ја испил течноста, му се слошило. За настанот бил запознаен јавен обвинител, а увид извршила екипа на СВР Битола.