Ноќ на агонија за двете исчезнати лица од Македонија чии траги се изгубија на плажата Посеиди на првиот „крак“ на Халкидики по приватна забава.

– Со првото светло на денот, хеликоптер ќе ја започне потрагата, додека силите се очекува да бидат засилени. Двајцата исчезнати се на 28 и 30 години и битката за нивно лоцирање продолжува, објави доцна синоќа порталот newsit.gr.

Се започна кога група од тројца пријатели од Скопје решија да скокнат во морето кај Посеиди на Халкидики.

Еден маж од групата по неколку часа бил пронајден жив со помош на сурфери, но другите двајца се водат како исчезнати. Младите нуркале на опасно место, како што изјави градоначалничката Касандра за newsit.gr, со морски струи, место кое локалните мештани го знаат и го избегнуваат, но не и некои од туристите.

– Многу е веројатно дека конзумирале алкохол и за неколку секунди биле однесени на отворено. Очевидци ги виделе, но не можеле да им помогнат. На плажата се огласил аларм. Беа известени крајбрежната стража и воздухопловните сили, кои распоредија хеликоптер кој пребаруваше додека не падна мрак, пишуваат медиумите.

По повеќечасовно пребарување, едно од тројцата исчезнати лица е лоцирано. Според зборовите на волонтер спасувач, несреќниот пливач бил пронајден во лоша состојба, бидејќи испил многу вода, но бил пренесен во болница, надвор од животна опасност.